Špekulacij je konec. Metod Dragonja, nekdanji državni sekretar, ki je skupaj z ministrom Dušanom Mramorjem julija na lastno željo in ne glede na to, da premier Miro Cerar za to potezo ni videl pravih razlogov, zapustil vlado, je dobil novo državno službo. Zaposlil se je kot svetovalec direktorja v družbi 2TDK.

2TDK je družba za razvoj projekta drugega tira, ki je bila ustanovljena s sklepom vlade konec marca letos, v sodni register pa je bila vpisana 28. junija, potem ko je bil vplačan njen osnovni kapital in imenovano začasno poslovodstvo. V družbi bodo pripravili vse potrebno za zagon gradnje drugega tira Divača–Koper, 2TDK pa bo tudi koncesionar za njegovo gradnjo.

Potreben za iskanje denarja

»2TDK ima pomembno vlogo pri zapiranju konstrukcije financiranja projekta, saj bo verjetno poleg vlagateljev treba pridobiti tudi kreditna sredstva in nepovratna evropska sredstva za sofinanciranje jedrnih železniških koridorjev v okviru programa CEF. In prav z namenom, da sodeluje pri aktivnostih, ki so povezane s financiranjem projekta, se je družbi pridružil Metod Dragonja,« so nam neuradne informacije o Dragonjevi novi državni službi potrdili v 2TDK.

Dragonja se je v minulih tednih pojavljal v različnih kadrovskih kombinacijah, ob sebi si ga je zaradi izkušenj zaželela tudi nova finančna ministrica Mateja Vraničar Erman, vendar ne vnovič v funkciji državnega sekretarja.

Poleg tega se je Metod Dragonja pojavil tudi v ugibanjih o novem vodstvu Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Poleti je sodeloval pri razgrevanju konflikta pri načrtovani zamenjavi nadzornikov Luke Koper s predsednico Alenko Žnidaršič Kranjc na čelu. Kot državni sekretar je bil Dragonja tarča kritik, ker je na seji državnozborske komisije za nadzor javnih financ navajal napačne podatke o poslovanju oziroma o donosu na kapital Luke Koper. Tedaj so se iz Luke odzvali, da jim je s tem hotel zavestno in zlonamerno škodovati. Dragonja je nato svoje izjave obžaloval, češ da je z navajanjem neaktualnih podatkov na seji parlamentarne komisije sicer storil napako, a da nikakor ni imel namena manipulirati in zavajati javnosti.

»Drugi tir je nujno potreben«

Pred časom je zakrožila tudi informacija, da je v DUTB priskrbel službo svoji hčerki, ki je bila zaposlena v Factor banki, ki je bila nato pripojena slabi banki, v DUTB pa naj bi bila zadolžena za upravljanje sredstev. V Factor banki je bil v upravi, nekaj časa celo njen predsednik, njegov brat Ciril Dragonja.

»Najprej je treba zagotoviti pogoje, da se projekt drugega tira lahko resnično premakne. Gre za velik in zahteven projekt, tako s tehničnega kot s finančnega vidika,« je pred svojo zaposlitvijo kot enega od pogojev za odločitev o novem profesionalnem izzivu razložil Metod Dragonja. In še, da je zanj drugi tir nujno potreben in da bi ga bilo treba začeti graditi čim prej, vendar bi bilo treba naložbo najprej poceniti in poiskati zasebne vlagatelje. Država tega pač ne more graditi sama.

Gradnja drugega tira je resnično finančno izjemen zalogaj, zanimiv za različna interesna omrežja. Kot je poleti izjavila Alenka Žnidaršič Kranjc, so ji zaradi projekta celo grozili in jo skušali podkupiti, nato pa je sledila napoved njene zamenjave. Prva nadzornica Luke Koper sicer trdi, da je »stališče ECB in evropske komisije, ki sta vse preračunali, da ne bosta dovolili evropskih sredstev, če bo ta železniški odsek ocenjen na več kot 800 milijonov evrov«.

Projekt gradnje drugega tira je še vedno ocenjen na 1,4 milijarde evrov, čeprav obstajajo študije, da ga je mogoče zgraditi tudi za precej manj, za okoli 800 milijonov evrov. Drugi tir bi bil po nekaterih ocenah lahko cenejši, če bi objavili mednarodni razpis za njegovo gradnjo.