Dobrih deset dni pred predsedniškimi volitvami kaže politični zemljevid Amerike težavno sliko za republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa. Najbolj priznani politični statistik Nate Silver daje njegovi demokratski tekmici Hillary Clinton 84,4 odstotka možnosti za zmago, Trumpu le 15,6. Ocena izhaja iz analize mnenja volilcev v nihajočih zveznih državah, ki bodo ključne za dokončno zmago in v večini teh bolje kaže demokratki.

Tri, ki so najbolj izpostavljene, ker so največje in ker je sestava volilcev takšna, da se lahko obrnejo v to ali ono smer, so Florida, Pensilvanija in Ohio. V Pensilvaniji ima Clintonova pet odstotkov prednosti, na Floridi dva odstotka, v Ohiu pa Trump vodi za en odstotek. Clintonova vodi tudi v Nevadi, Arizoni, Koloradu, New Hampshiru in Severni Karolini, Trump pa le v Iowi. Težava republikanskega predsedniškega kandidata je, da ni nobene zvezne države, kjer so v preteklosti tradicionalno volili demokrate, spremenil v negotov teren, nasprotno pa je Clintonovi to uspelo v nekaj tradicionalno republikanskih zveznih državah, med drugim v Georgii in Arizoni. Celo v Teksasu, ki velja za največjo tradicionalno utrdbo republikancev, saj demokratski predsedniški kandidati tam ni zmagal od leta 1976, ima Trump samo 4,7 odstotka prednosti. Vse to pomeni, da si Clintonova lahko privošči poraz v več zveznih državah, kjer je izid negotov, pa se bo še vedno preselila v Belo hišo. V ZDA predsednika namreč ne volijo neposredno, ampak ima vsaka zvezna država določeno število elektorskih glasov in zmagovalec pobere vse njene elektorje. Teh je skupno 538, torej jih je za zmago potrebno zbrati 270. Clintonova ima po trenutnih anketah zagotovljenih 252 elektorjev, Trump pa samo 126, sodeč po portalu Realclearpolitics.

Melania bo govorila

Tekma vseeno ostaja vroča in bo takšna do volitev 8. novembra, morda pa še dlje, če Trump ne bo priznal rezultatov. Priznanje poraza sicer ni pogoj, da rezultati obveljajo, bi pa oporekanje izidom vneslo dodaten nemir v politično razklano ameriško volilno telo. Trump na zadnjem predvolilnem soočenju s Clintonovo ni hotel obljubiti, da bo rezultate priznal, v teh dneh pa opozarja na težave v Teksasu, kjer so nekateri volilci trdili, da so hoteli glasovati zanj, pa je volilni aparat pokazal, da je šel glas demokratki.

Trump je v teh dneh sploh zelo dejaven na tviterju, a ne le tam. Ves čas je na terenu in ima vsak dan po tri predvolilne shode v nihajočih zveznih državah, obenem pa obtožuje Clintonove, da zmore le enega na dan in da gre potem domov spat, ker da nima energije. Clintonova je sicer v sredo praznovala 69 let, Trump šteje še eno pomlad več in bi bil v primeru zmage ob vselitvi v Belo hišo najstarejši ameriški predsednik. Trump je tudi napovedal, da bo imela soproga Melania v izdihljajih predvolilne tekme dva ali tri velike govore, kar je očitno presenetilo celo njo, saj je začudeno pogledala, ko je Trump to izrekel v njunem skupnem intervjuju za ABC.