Zaradi morebitnega Panasonicovega prevzema Gorenja njegova delnica že nekaj časa predstavlja vroče blago tudi za špekulativne nakupe. Ker se večino nakupov in prodaj delnic opravi prek tako imenovanih fiduciarnih računov, predvsem v tujini, je težko ugotoviti, kdo vse želi z delnicami Gorenja na hitro zaslužiti. Vrednost delnice je v letos poskočila že za 102 odstotka.

Eden skrivnostnih vlagateljev v Gorenje se je razkril pred dnevi. Gre za hrvaškega državljana Kristijana Floričića, po pisanju tamkajšnjih medijev »borznega kralja« in enega najbogatejših Hrvatov. Ta je pred dnevi Gorenje obvestil, da je lastniški delež v velenjski družbi zvišal s 4,9 na 5,25 odstotka. Tisti, ki v posamezni družbi pridobi več kot pet odstotkov delnic, mora namreč o tem obvestiti izdajatelja delnic.

Nekateri delničarji bi lahko delovali usklajeno

Po Forbesovi lestvici najbogatejših Hrvatov se Floričić s 53 milijoni kun premoženja (po včerajšnjem tečaju 7,06 milijona evrov) uvršča na 30. mesto. Glede na to, da ima v lasti 1,28 milijona delnic Gorenja, ob včerajšnjem zaključnem tečaj na Ljubljanski borzi v višini 9,1 evra za delnico, že vrednost teh delnic predstavlja premoženje, vredno 11,7 milijona evrov. Tudi če upoštevamo, da je Floričić večji del delnic Gorenja nakupil pred letošnjim letom po bistveno nižjih vrednostih od trenutnih, lahko sklenemo, da je v Gorenje vložil večino svojega javno znanega premoženja.

Kristijan Florićić je domnevno v dobrih odnosih s hrvaškim državljanom Karlom Kardovom, ki ga je več malih delničarjev z nasprotnim predlogom namesto kasneje izvoljenega Mihe Košaka na julijski skupščini predlagalo za novega nadzornika Gorenja. Kot je razvidno iz hrvaškega sodnega registra, sta tako Kardov kot Floričić člana nadzornega sveta zagrebške družbe Infosistem, v kateri je Floričić največji posamični delničar. To bi lahko pomenilo, da bi nekateri delničarji Gorenja, ki so Kardova predlagali za nadzornika Gorenja, lahko delovali usklajeno.

Kot je potrdil Floričić, delnice kupuje prek več borznoposredniških družb iz tujine, ki jih nato hranijo pri lokalnih bankah na skrbniških računih. Po njegovih zagotovilih je okoli 70 odstotkov delnic Gorenja kupil že pred začetkom leta 2016. Na vprašanje, kako komentira, da so njegovi nakupi delnic Gorenja špekulativne narave, je odgovoril, da še ni slišal za takšne opazke in da delnice kupuje, ko oceni, da so podcenjene oziroma da bodo v prihodnosti vredne več.

Okoli 30 odstotkov delnic na raznih fiduciarnih računih

»Delnice Gorenja sem začel kupovati leta 2012. Ocenil sem namreč, da so slovenske delnice na zgodovinsko najnižjih ravneh,« je povedal Florićić. Za nakup približno tretjine delnic Gorenja, ki jih ima v lasti, pa se je letos odločil, ker se je vrednost ruskega rublja stabilizirala in v primerjavi z evrom okrepila ter ker so se znižala tveganja, povezana z ruskim in ukrajinskim trgom, zaradi katerih je Gorenje lani poslovalo slabo. »Poleg tega je direktor Panasonica konec lanskega leta izjavil, da namerava družba ob stoletnici (leta 2018, op. p.) s kupovanjem lokalnih družb, v katerih želijo zadržati menedžment, doseči 100 trilijonov jenov prihodkov (po včerajšnjem tečaju 88,5 milijarde evrov, op. p.). Ta izjava je nakazovala interes Panasonica za nakup Gorenja,« je dejal Floričić.

Na raznih fiduciarnih računih neznane osebe hranijo okoli 30 odstotkov vseh delnic Gorenja, pri čemer se številnih tovrstni računi nahajajo ravno na Hrvaškem. Odločitev o tem, ali bo Panasonic objavil prevzemno ponudbo za Gorenje, bo znana do konca novembra.