Japonska multinacionalka Panasonic je včeraj končala skrbni pregled Gorenja, ki se je začel sredi julija. Odločitev o tem, ali bo Panasonic oddal prevzemno ponudbo, še ni bila sprejeta, so poudarili v velenjski družbi. O tem, kako se bo odločil Panasonic, nameravajo v Gorenju javnost obvestiti konec novembra.

V lastniško strukturo Gorenja je Panasonic, ki je lani dosegel okoli 70 milijard evrov prihodkov od prodaje, vstopil že leta 2013, ko sta družbi sklenili strateško partnerstvo. Japonci so v velenjsko družbo vložili 10 milijonov evrov in s tem pridobili 10,5 odstotka njenih delnic. Takrat so se v Panasonicu zavezali, da v petih letih po sklenitvi partnerstva lastniškega deleža v Gorenju brez soglasja uprave in nadzornega sveta ne bodo zvišali na več kot 13 odstotkov. Zaradi dokapitalizacije Gorenja se je Japoncem lastniški delež leta 2014 znižal na 9,5 odstotka, z dokupom delnic pa se je v preteklem letu zvišal na 10,74 odstotka.

Gorenje s Panasonicom sodeluje pri razvoju izdelkov, nabavi in na drugih področjih. Kot je pred kratkim v intervjuju za Dnevnik pojasnil direktor Franjo Bobinac, bo v primeru prevzema Gorenjeva blagovna znamka dolgoročno obstala, družba pa bi lahko postala platforma za razvoj Panasonicove blagovne znamke velikih gospodinjskih aparatov v Evropi. Konkretnih načrtov ni želel razkriti, povedal pa je, da je sklenjeni dogovor o prihodnjem sodelovanju za Gorenje dober.

Kad predlagal klasifikacijsko spremembo v portfeljsko naložbo

Prek Kapitalske družbe (Kad) država v Gorenju obvladuje 16,37-odstotni lastniški delež. V strategiji upravljanja kapitalskih naložb je Gorenje klasificirano kot pomembna naložba. Med tovrstne naložbe strategija uvršča nosilce širšega gospodarskega razvoja, ki imajo pomembno vlogo pri povezovanju družb v dobaviteljske verige in pri internacionalizaciji gospodarstva. V pomembnih naložbah namerava država ohraniti 25-odstotni lastniški delež plus eno delnico. Če je lastniški delež nižji od četrtinskega, ga državi ni treba zviševati, vendar pa ga ne sme prodajati. Ko so v Gorenju avgusta razkrili, da je Panasonic začel izvajati skrbni pregled velenjske družbe, je Kad na ministrstvo za finance poslal predlog, da naj se državna naložba v Gorenje prekvalificira iz pomembne v portfeljsko. Za portfeljske naložbe je značilno, da jih država lahko kadarkoli proda.

Na Ljubljanski borzi se je tečaj Gorenjeve delnice gibal med 3,4 in 8,6 evra. Včerajšnji zaključni tečaj je znašal 7,9 evra za delnico, kar je na dnevni ravni padec za 3,42 odstotka. Za predstavo: če bi Panasonic za delnico plačal 7,9 evra, bi ga nakup Gorenja, upoštevaje, da ima družba v lasti pol odstotka lastnih delnic, stal približno 192 milijonov evrov.