Delničarji Kovinoplastike Lož so na včerajšnji skupščini odločili, da se umakne več kot 30 odstotkov lastnih delnic. S to odločitvijo sta bila narejena dva pomembna koraka. Lastništvo finsko-luksemburškega finančnega sklada KJK v Kovinoplasiki Lož se bo po prevzemu povečalo z obstoječih 62 odstotkov na okoli 90 odstotkov. Hkrati pa je Kovinoplastika Lož končno uredila več let trajajoče nezakonito stanje glede lastništva lastnih delnic.

Po zakonu o gospodarskih družbah ima podjetje lahko največ deset odstotkov lastnih delnic. Čezmerno število lastnih delnic je Kovinoplastika Lož pridobila leta 2010, ko je se je njihov delež zvišal s šestih na približno 30 odstotkov. Za njihov nakup je odštela okoli osem milijonov evrov. Prav ti nakupi lastnih delnic, ki jih je Kovinoplastika Lož financirala z dolžniškimi viri, so pozneje bistveno prispevali k njenim finančnim težavam.

Za lastništvo Kovinoplastike Lož sta se avgusta spopadla dolenjski poslovnež Franc Gregorčič, lastnik skupine Plastoform, in KJK. Čeprav je Gregorčiču uspelo zbrati 30 odstotkov glasovalnih pravic družbe pooblaščenke Kovinoplastike Lož, s katerimi bi lahko preprečil že dogovorjeno kupčijo s KJK, je bil slednji na skupščini poleti, ko se je odločalo o prodaji delnic finančnemu skladu, spretnejši. Ker se je najprej glasovalo o nasprotnem predlogu, ki je predvideval, da delničarji ne podprejo sklenitve pogodbe o prodaji delnic Kovinoplastike Lož, Gregorčič pri tej točki ni smel glasovati. Delničarji pooblaščenke, v kateri so lastniki nekdanji in zdajšnji zaposleni Kovinoplastike Lož, so ga namreč pooblastili le, da nasprotuje prvotnemu skupščinskemu sklepu. Ta je predvideval prodajo delnic, medtem ko lastniki družbe pooblaščenke za glasovanje pri nasprotnem predlogu Gregorčiča niso pooblastili.

Izpodbojna tožba ni bila vložena

Iz Gregorčičevega tabora so napovedali izpodbojno tožbo proti skupščinskemu sklepu, ki je KJK omogočil prevzem Kovinoplastike Lož. A v zakonsko določenem roku tožba ni bila vložena. Po Gregorčičevem pojasnilu bi takšen scenarij lahko pomenil, da Finci v Kovinoplastiko ne bi vlagali, dokler se pravni spor ne bi razrešil, družbi pa ni želel škodovati. Dodal je, da zdaj išče novo prevzemno tarčo, teh pa je v Sloveniji veliko. Kmalu po razgreti skupščini je bil za člana uprave Kovinoplastike Lož imenovan Borut Flander, pred tem svetovalec KJK, na novem delovnem mestu pa je odgovoren za finance, zaposlene, nabavo, informatiko in tehnične službe. Za uspešno dokončanje posla mora zeleno luč prižgati še Agencija za varstvo konkurence (AVK).

Kot je avgusta pojasnil predstavnik KJK Capitala Josip Vuko, v Kovinoplastiki Lož načrtujejo povečanje realizacije, še večjo zasedenost proizvodnih zmogljivosti, dodatna vlaganja in rast števila zaposlenih. Skupina KJK je sicer v preteklosti v Sloveniji pridobila že 40-odsotni lastniški delež družbe Don Don, 51-odstotni delež v kranjski Iskri ISD, stoodstotnega pa v Tomplastu.

Skupina Kovinoplastika Lož je lani dosegla 60,4 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je malenkost manj kot leta 2014, in 463.000 evrov čistega dobička.