Celjani so proti Kielcam krenili včeraj iz Belorusije, kjer so v sredo igrali tekmo lige Seha proti Meškovu v Brestu. Toda popotnica pred današnjim dvobojem z aktualnimi prvaki Evrope je slaba. Ne le zaradi poraza v Brestu (29:36), kjer so padli brez izstreljenega naboja in poceni razprodali del ugleda, ampak tudi zaradi dejstva, da so na zadnjih štirih mednarodnih tekmah štirikrat izgubili: v ligi prvakov proti Rheinu Neckarju in Vardarju, v Sehi pa proti Veszpremu in Meškovu.

Podatek, da pivovarji na medsebojnih tekmah s Kielcami vodijo s 4:0 v zmagah, ima tudi »lepotno napako«. Dve zmagi so dosegli davnega leta 1999, dve v sezoni 2010/11, z zadnje tekme pred več kot petimi leti in pol pa so ostali le še štirje: David Razgor, Žiga Mlakar, Urban Lesjak in Vid Poteko. Celjane danes čaka obračun z ekipo, ki je v zadnjih štirih sezonah trikrat igrala na sklepnem turnirju četverice v ligi prvakov v Kölnu, v minuli sezoni pa so Kielce po finalni zmagi proti Veszpremu po streljanju sedemmetrovk z 39:38 – sredi drugega polčasa so zaostajale že za devet zadetkov – končno le stopile na vrh Evrope.

Trener Branko Tamše je bil po bledi predstavi v Brestu jezen kot ris. »Ne glede na nasprotnika je predpogoj za dober dosežek igra v obrambi in ustrezna agresivnost, česar v Brestu sploh ni bilo. Toda proti ekipi, kot so Kielce, je to le osnova, če želiš priti do pričakovane igre. Poleg tega je treba napake oziroma neumnosti v igri spraviti na minimum, v napadu igrati potrpežljivo in do zares izdelanih priložnosti za zadetek. Prav tako se bo treba ekspresno vračati v obrambo, vseh šestdeset minut pa odigrati na meji dovoljenih prekrškov,« se pred današnjo tekmo s 13-kratnimi državnimi in pokalnimi prvaki Poljske zaveda trener celjskega kluba Branko Tamše.

Blaž Janc ima pogodbo s Celjem do leta 2019, nedavno pa je izjavil, da bi v primeru odhoda v tujino prišlo v poštev le pet klubov: Veszprem, PSG, Kiel, Barcelona in Kielce. Za 19-letnika so se najbolj ogrele Kielce, ki so po pisanju poljskih medijev pripravljene plačati odškodnino, rekordno za celjski klub – 500.000 evrov. Prestop je še verjetnejši, ker po sezoni desnokrilni nemški reprezentant Tobias Reichmann odhaja v Melsungen. »Kielce imajo vrhunske igralce, ki jih vodi odličen trener Dušebajev, čaka pa nas tudi polna dvorana glasnih navijačev. Proti Brestu smo igrali slabo, zdaj imamo priložnost za popravni izpit,« meni Blaž Janc.

V Kielcah sta že njegova rojaka Uroš Zorman (šesta sezona) in Dean Bombač (prva). Slednji je prišel iz Picka Szegeda, s katerim so se Kielce v nedeljo pomerile v ligi prvakov in na Madžarskem zmagale z 29:27, potem ko so v zadnjih minutah naredile delni izid 5:0. »Čeprav imamo nekaj poškodovanih igralcev, smo proti Celjanom še vedno favoriti. Igramo tudi pred domačimi gledalci in zmaga je obveznost. Celje ima dobro ekipo in prepričan sem, da se bo prebilo v osmino finala, pri čemer bo v skupini prehitelo Zagreb in Kristianstad,« ocenjuje Dean Bombač, ki je v nedeljo doživel topel in nepozaben sprejem navijačev Picka. »Bilo mi je težko, a hkrati izjemno lepo, da sem se vrnil v Szeged. Težko opišem svoja čustva, zato bom rekel samo tole: 'Zaradi ljudi, kot ste vi, je rokomet magičen in ponosen sem, da sem lahko del tega,'« je na facebooku med drugim zapisal Bombač.