Dokumenti (v izvirniku si jih lahko ogledate na tej povezavi), ki se raztezajo na stotinah straneh, kažejo na obupan poskus nadzorovanja prestolnice s strani sirske vlade, Al Jazeera pa je razkrila tudi, da so v njih jasna navodila, da protestnikom vstop v Damask ni dovoljen. Iz dokumentov so razvidni še podrobni načrti za zatrtje protestov v mestih Aleppo in Idlib, kjer so politični vodje dobili navodila za finančno in moralno podporo simpatizerjev predsednika al Asada.

Al Jazeeri je dokumente posredoval Abdel Majid Barakat, ki je bil do nedavnega eden najvišjih zaupnikov režima, pred kratkim pa je pobegnil v Turčijo. "Opozicija je imela več mesecev vohuna v samem srcu al Asadovih varnostnih sil,“ so poročali. "Ta mož je opoziciji podajal zaupne vladne informacije. Ko je ugotovil, da mora, če si želi rešiti življenje, pobegniti, je s seboj vzel nekatere najbolj zaupne dokumente v Siriji,“ so še dodali.

"Kdorkoli bo bral ta poročila, bo šokiran, hkrati pa bo doumel, da se v Siriji odvija prava kriza: poboji, kriminal in zatiranje protestnikov,“ je za Al Jazeero dejal Bakarat. "Vodilni se sicer trudijo naslikati karseda lepo sliko dogajanja, a zanemarjajo številna dejstva, saj želijo le povzdigniti predsednikovo moralo.“

Na Al Jazeeri so dokumente pregledovali več dni in na koncu ugotovili, da so pristni.