Po tistem, ko je sodišče ekspresno v pol ure zaslišalo šest prič, se je v enem dnevu začelo in tudi končalo sojenje 39-letnemu državljanu Srbije Vladimirju Niloviću, ki je skupaj z 27-letnim Djordjetom Vostinićem 30. maja letos oropal Zlatarno Celje v Nazorjevi ulici. Pravzaprav ne tožilstvo ne sodišče nista imeli veliko dela, saj so roparja ujeli takoj po dogodku, še vedno zamaskirana z lasuljami in sončnimi očali, s torbo v roki, v kateri so bili zlati predmeti v vrednosti 2172 evrov. Tožilstvo je zahtevalo tri leta zapora, sodišče pa je predlogu sledilo.

»S hčerko sem hodil po Nazorjevi, ko sem opazil dva moška z lasuljama in sončnimi očali. Ker sta se mi zazdela sumljiva in sem opazil zlatarno, sem takoj poklical na 113 in dispečerju podal opis storilcev, takrat se je tudi zaslišalo kričanje ženske, videl sem tudi starejšega gospoda,« je na sodišču opisoval Goran Spasić, sicer policist PP Moste, ki je ravno takrat prišel mimo. Hčerko je pustil pri neki prodajalki, nato pa jima je sledil do kraja, ko je potem nadzor nad roparjema prevzela policijska patrulja.

Naredil je salto mortale

»Stal sem v bližini, ko je nekdo tako močno odprl vrata in me porinil, da sem naredil salto mortale nazaj čez klop. Prvič v življenju,« je pripovedoval Ludvik Čanžek, ki bo prihodnje leto dopolnil 90 let. Čeprav je imel poškodovanih nekaj reber – tega se je sicer spomnil šele na opozorilo sodnice, ki je imela pred seboj njegovo izjavo iz preiskave –, premoženjskopravnega zahtevka v postopku ni priglasil, enako tudi ne Zlatarna Celje, saj so vse ukradene predmete dobili nazaj.

Uslužbenka Zlatarne Celje Romana Pangerčič je pojasnila, da je storilca, ki sta v zlatarno vstopila okoli 10.20, prosila, da lokal zapustita, nato naj bi eden njiju zavpil rop, kar jo je močno prestrašilo. »Eden me je lovil okoli pulta in grozil s solzivcem, drugi pa je šel za pult. Ko je v trgovino vstopil starejši gospod, se je nehalo. Porinila sta ga, eden je rekel, ajde, idemo!« je pripovedovala Pangerčičeva.

Sodišče je zaslišalo tudi štiri policiste, ki so roparja na koncu prijeli in ju vklenili v lisice ter odpeljali. Povedali so, da sta bila še vedno zamaskirana, da sta imela pri sebi torbo z denarjem, solzivec in vezice. Nilović svojega zagovora ni podal in tudi ni bil pripravljen odgovarjati na vprašanja.

Eden krivdo priznal, drugi ne

Že na predobravnavnem naroku je bilo nenavadno, da je mlajši storilec Djordje Vostinić, državljan tako Srbije kot Francije, krivdo priznal in s tožilstvom podpisal sporazum o krivdi, medtem ko je Nilović dejanje zanikal. Sporazum določa leto in deset mesecev zapora, plačati pa mora tudi stroške sojenja in sodno takso. Do pravnomočnosti sodbe bo počakal v priporu, in sicer tako zaradi begosumnosti kot ponovitvene nevarnosti.   Vostinić je že bil obsojen  zaradi kaznivih dejanj po evropskih mestih. Tako so ga v Luksemburgu obsodili zaradi petih vlomnih tatvin in pranja denarja, v Bruslju pa zaradi hudodelskega združevanja. Nemci so izdali evropski priporni nalog za njegovo prijetje zaradi poskusa hujšega ropa, ki naj bi se zgodil marca letos.  

Tožilka je za Nilovića predlagala tri leta zapora, podaljšanje pripora in plačilo stroškov, sodišče pa ji je sledilo. To tudi ni našlo nobene olajševalne okoliščine, ki bi vplivala na odmero kazni, sploh ker je julija lani prestal tri leta in šest mesecev dolgo zaporno kazen zaradi enakega kaznivega dejanja, tudi njega pa čaka še izročitveni postopek Nemčiji. Njegova zagovornica je sicer skušala prepričati sodišče, da sploh ni šlo za rop, temveč drzno tatvino, a sodnica Irena Škulj Gradišar je bila jasna: dejanje sta načrtovala, šlo je za direktni naklep, prodajalki sta grozila s solzivcem... Sodba še ni pravnomočna, a kot je bilo slišati na hodniku sodišča, je Nilović svoji zagovornici naročil, naj se pritoži.