V času svetovnega prvenstva v Rusiji bo minilo dvajset let, odkar je na tem tekmovanju nazadnje sodelovala nogometna reprezentanca Škotske, sicer tudi edina iz Združenega kraljestva, ki se ji ni uspelo uvrstiti na letošnje evropsko prvenstvo v Franciji. Prav zaradi slednjega je bil njihov ponos še posebno ranjen, zato so v letošnje kvalifikacije za svetovno prvenstvo krenili odločeni prekiniti neprijetno tradicijo. »Zares rad bi znova videl Škote na svetovnem prvenstvu. Že zaradi njihovih navijačev, ki so tako čustveni in imajo tako radi nogomet. Sam sem odraščal v času, ko je bila Škotska njihov reden udeleženec in prav žalostno je, da jih tam že toliko časa pogrešamo,« je podporo Škotom pred časom izrekel tudi nekdanji španski reprezentant Xavi. In tudi spored za odločen in odličen začetek se je zdel idealen – gostovanje pri najšibkejši reprezentanci v skupini (Malta) v prvem krogu ter domača tekma proti drugi najšibkejši v drugem. A že na tem je Škotom spodrsnilo, saj so jih podobno kot Slovenijo v prvem krogu zaustavili Litovci (1:1).

Ti so bili celo znova na pragu zmage, a so Škoti točko rešili dve minuti pred koncem tekme. Na Škotskem so remi seveda označili za neuspeh, selektor Gordon Strachan pa se z javnim mnenjem ni strinjal – svoje igralce je označil za odlične in kar sijal od zadovoljstva: »Drugi polčas je bil odličen, predvsem pa sem zadovoljen z reakcijo igralcev, ki so se vrnili po zaostanku, za kar sem jim po tekmi čestital.« Zveni znano? Seveda, tako nekako je po septembrski tekmi v Litvi razlagal tudi Srečko Katanec, najbolj zanimivo pa je, da so bili z Litvo torej obakrat po remijih precej bolj zadovoljni tisti, ki bi po logiki »morali« zmagati, razočarani pa v reprezentanci, ki bi »morala« izgubiti. Kakor koli, uspeh ali neuspeh, Škoti so ga že pozabili in se osredotočili na eno ključnih tekem – od tega, da je res takšna, zdaj ne beži niti Strachan – proti Slovaški. »Dejstvo je, da bomo tam morali igrati bolje. Potrebnih bo nekaj taktičnih sprememb in prepričan sem, da se bomo domov vrnili s pozitivnim izidom,« je dejal Strachan, ki pa ni pojasnil, kaj bi pozitiven izid sploh bil.

Je pa medtem jasno, kakšen bi bil ta za Slovake. Ti so, zanimivo, imeli ravno obraten razpored od Škotov: na prvih treh tekmah vse tri najtežje nasprotnike v skupini. A ker so prvi dve proti Angliji in Sloveniji že izgubili, obe z 0:1, je za njih tekma proti Škotski že za »biti ali ne biti«. »Druge možnosti kot zmage, če seveda še želimo računati vsaj na drugo mesto v skupini, nimamo več. Zelo slabo smo začeli kvalifikacije, zato nam tudi remi ne prinaša veliko. Potrebujemo vse tri točke, sam pa najbolje vem, da tega ne bo lahko doseči,« je pred tekmo škotskim medijem sporočil slovaški vezist Filip Kiss, ki je pred časom sezono in pol preživel v dresu škotskega premierligaša Ross Countyja.

Na tretji tekmi v skupini bodo Litovci po dveh zapravljenih priložnostih, ko so bili na pragu skupno šestih točk, imajo pa le dve, gostili Malto, proti kateri bi naposled morali vknjižiti zmago. Njihovih najverjetnejših pet točk po treh tekmah bi bilo tako vseeno več, kot so pričakovali na začetku, a manj, kot je kazalo, da bodo izvlekli. Je pa jasno, da gre za moštvo, ki bo še mešalo štrene favoritom in tako vplivalo na končni razplet v skupini.