»Pojdi noter in zabij gol,« je bilo navodilo selektorja Srečka Katanca, ko je v 72. minuti na igrišče poslal Roka Kronavetra. Potem ko je 29-letni Mariborčan za reprezentanco doslej odigral le 57 minut na prijateljski tekmi maja s Švedsko, je v Stožicah potreboval zgolj 102 sekundi, da je po milimetrsko natančni podaji Iličića in z diagonalnim strelom iz prve presenetil slovaškega vratarja Kozačika ter postal junak težko izbojevane zmage v pravi šahovski partiji. »To je gol, ki bo na moji lestvici najpomembnejših delil prvo mesto s tistim v Velenju, ko je Olimpija postala državni prvak,« je pojasnil Rok Kronaveter, eden najbolj priljubljenih Mariborčanov v Ljubljani. Čeprav v letošnji sezoni v Olimpiji zaradi poškodbe, ki jo je staknil prav na reprezentančni tekmi s Švedsko, še ni ujel vrhunske forme, je bil pravi jocker s klopi.

»Vesel sem prvega gola v reprezentanci, a veliko pomembnejše so tri točke,« je ostal skromen Kronaveter, ki je izkoristil vse prednosti poznavanja Stožic kot domačega stadiona Olimpije, na katerem ima kar nekaj točk, ki so mu zgolj ob pogledu v pomoč pri orientaciji. Ker je imela reprezentanca zelene drese, se je počutil še bolj domače. »Upam, da je tale zmaga šele prva v nizu treh velikih tekem v tednu dni. Če bo energija prava, saj smo imeli tokrat izjemno podporo s tribune, je vse mogoče,« si je zaželel Kronaveter pred sredino kvalifikacijsko tekmo z Anglijo in sobotnim velikim slovenskim derbijem Olimpije z Mariborom.

V enem prelomnih večerov za razplet v kvalifikacijski skupini F je Slovenija odigrala eno boljših tekem, potem ko je bila zaradi remija v Litvi in afere Kampl pod največjim pritiskom. S tribune je bilo opazno, da je kemija na igrišču prava. Niso sprintali, se metali pod noge z drsečimi starti in se tepli, tudi s komolci, le delavci, ampak tudi umetniki, pri čemer je na presenečenje vseh prednjačil Iličić. Tako kot v Litvi je bil najboljši igralec tekme in je asistiral pri vseh treh golih, ki jih je Slovenija dosegla na dveh tekmah v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. »Jojo je bil maestralen. Pozitiven je že nekaj časa. Zdaj se mora regenerirati, lahko dva dni spi, da bo v torek nabrušen,« je Katanec odgovoril na vprašanje Dnevnika, kakšne prijeme je uporabil, da je Kranjčan odigral najboljšo tekmo v dresu Slovenije.

Tudi priprava na treningih za zaprtimi vrati je bila temeljita, saj je Slovenija odigrala taktično zelo zrelo tekmo. To je bila prava šahovska partija, za katero je bilo že od prve minute jasno, da bodo gledalci videli največ en gol. Slovenci so bili boljši, narekovali so ritem, vztrajno pritiskali na zadnjo linijo tekmeca in bili potrpežljivi. Strokovni trio Katanec-Kavčič-Čeh je imel pripravljen tudi načrt B, ki ga je aktiviral sredi drugega polčasu, da je znova dvignil slovensko igro vstopom Novakovića in Kronavetra. »Včasih zadeneš z menjavo, včasih ne. Kronaveter je bil s svojo postavo idealen tip igralca za prav tako robustne in fizično lepo grajene Slovake,« je menjavo pojasnil Katanec. Po občutku se je tudi odločil, da na položaju desnega branilca namesto Skubica zaigra robustni in brezkompromisni Pirančan Aljaž Struna.

Katanec je večino 13 minut dolgega druženja z mediji delil pohvale igralcem in zaradi zmage deloval vzneseno, le ob vprašanju o remiju Škotske in Litve (1:1) je izstrelil: »S slovenskega vidika je to za Škotsko sramoten rezultat. Litva vseeno ni tako slaba reprezentanca, kot je bilo predstavljeno. Remi v Glasgowu je za nas izjemno ugoden.« V dveh tekmah je Slovenija po slabem prvem polčasu v Litvi odigrala tri dobre polčase, ki so dober temelj pred sredinim gostovanjem vodilne Anglije.