Velenjsko podjetje Mega M je specializirano za celovite rešitve na področju telekomunikacij in informatike. Je operater IP- in mobilne telefonije, ponudnik dostopa do interneta in naprednih rešitev računalništva v oblaku. Podjetje, ustanovljeno leta 2002, vodita brata Miran in Matej Meža.

Med Ameriko in Azijo

Po končanem študiju na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko smer telekomunikacije, kjer sta magistrirala, sta se vrnila v Velenje in začela svojo podjetniško pot. Sprva so v Mega M največ prihodkov pridobivali s posredovanjem mednarodnega telefonskega prometa med Ameriko in Azijo, nato so sodelovali pri razvoju avtomatiziranega delovanja sistema taksistov v Londonu ter se specializirali kot ponudnik storitev računalništva v oblaku in kot mobilni operater. Za zagotavljanje varnosti in zanesljivosti upravljanja podatkov uporabljajo lasten varovan podatkovni center.

V ekipi je trenutno redno zaposlenih 21 sodelavcev, imajo pa še 10 zunanjih sodelavcev, ki so aktivni na domačem in na tujih trgih. Zaposlujejo predvsem visokoizobražene kadre, ki jih spodbujajo, da se ob dodatnem izobraževanju specializirajo, s čimer želijo doseči višjo učinkovitost in kakovost storitev. Nove potencialne kadre prepoznavajo tudi med študenti, ki jih po končanem študiju zaposlijo. Delo med zaposlenimi skušajo razporejati čim bolj enakomerno. Dobro se zavedajo medsebojne odvisnosti, saj so le tako lahko sposobni hitro optimizirati poslovne procese in stroške, ki se spreminjajo iz dneva v dan.

Podjetje, ki je lansko leto sklenilo z dobrima dvema milijonoma evrov prodaje, je imelo med letoma 2010 in 2015 indeks rasti 240, medtem ko kazalnik verjetnosti preživetja znaša 62 (največ je 100). Svoje poslovne enote imajo še v Združenih arabskih emiratih, na Hrvaškem, Madžarskem in v Avstriji. Storitve zagotavljajo različnim dejavnostim, kot so logistika, šolstvo, zdravstvo, javna uprava, bančništvo, energetika... Podjetje ves čas išče priložnosti za nova, predvsem mednarodna poslovna sodelovanja. Direktorja sta prepričana, da je v svetu telekomunikacij treba delati globalno in ne le lokalno.

Četrtina prihodkov gre v razvoj

Vodstvo meni, da je podjetje inovativno, saj stalno iščejo in razvijajo tehnične rešitve, ki omogočajo kupcem poslovne in finančne učinke. Ker sta IP-telefonija in računalništvo v oblaku razmeroma novi vrsti tehnologije, v razvoj vložijo več kot četrtino prihodkov. Direktorja svoje znanje prenašata tudi kot predavatelja na Višji strokovni šoli v Velenju, kjer vodita predmeta mehatronika in informatika.

Direktorja se zavedata svojega uspeha in menita, da jim je uspelo, ker so ustvarili celovite storitve na področju telekomunikacij in informatike, ki jih konkurenti niso. Za razvoj programskih rešitev so pridobili tudi finančne spodbude države, in sicer jim je Slovenski podjetniški sklad sofinanciral nakup nove tehnološke opreme v letih 2006 in 2008, prek programa Eureka pa so lani pridobili sofinanciranje razvojnih aktivnosti. jpš