Čeprav živimo v potrošniški družbi, ni nujno, da vse stvari za vrt kupimo v vrtnem centru. Visoko gredo ali mali rastlinjak si lahko izdelamo sami iz odpadnega lesa. To je celo še bolj v skladu z ekološkim vrtnarjenjem, saj je recikliranje nedvomno bolj trajnostno, kot pa kupovanje.

Če je visoka greda le malo večji lesen zabojček, pa je pokrita greda, kamor bi zasadili zimske posevke, sestavljena iz dveh komponent: okvirja in steklenega pokrova, ki se mora poleg vsega še odpirati. A preden se lotimo izdelave pokrite grede, je treba ugotoviti, na katerem delu vrta je najprimernejši prostor. To naj bo tam, kjer je na vrtu tudi pozimi največ sončne svetlobe. Idealno bi sicer bilo, da bi bil tudi blizu hiše, da nam v snegu ne bi bilo treba hoditi daleč na vrt, a je sonce pozimi pomembnejše kot dolga pot. Pomembno je tudi, da so steklene površine obrnjene proti jugu, če je pokrita greda enokapna, da res ulovi kar največ sončne svetlobe in toplote. Dodaten vir toplote je tudi zemlja v notranjosti, zato je priporočljivo, da v zemljo pokrite grede dodate bodisi zdrobljeno listje bodisi seno, da bo v zimskih dneh počasi trohnelo in hkrati bogatilo zemljo in grelo rastline. Tako bodo špinača, motovilec ali pa ohrovt preživeli zimo.

Za gradnjo pokrite grede lahko uporabimo različne materiale. Najhitreje in najpreprosteje jo lahko naredimo iz opeke in pleksi stekla. Iz opeke sezidamo okvir v velikosti, kot jo želimo. Najlažje je, da položimo le eno vrsto večjih betonskih zidakov, ki so dovolj visoki, da lahko v njih raste špinača, medtem ko bo za ohrovt taka pokrita greda že prenizka. Višji zid pokrite grede je treba zgraditi z malto. Kar niti slaba ideja, saj je tak okvir pokrite grede trajen. In prav taki so bili nekoč tako rekoč na vsakem vrtu. Za pokrivanje oboda lahko uporabite kos pleksi stekla ali stara vrata tuš kabine.

Recikliramo stara okna

Druga možnost izdelave oboda pokrite grede je seveda les. V tem primeru je pokrita greda lahko precej višja, obod pa lahko izdelamo tako, da je pokrov enokapen, kar pomeni, da bo z njega sneg zdrsel. Pri lesenih obodih je tudi lažje namestiti streho. Uporabimo lahko stara okna, ki jih s panti pričvrstimo na okvir. Tako bomo streho v sončnih dneh, posebno v zgodnji pomladi, lažje odpirali, natančno tako kot bi odpirali okna. Med malimi oglasi lahko najdemo tudi rabljena cela okna, se pravi z okvirji vred. Če se nam zdijo ti okvirji dovolj visoki, jih lahko kar cele položimo na zemljo in problem pokrite grede je rešen.

Tretja možnost izdelave pokrite grede je z balami sena. Seno je dober toplotni izolator in zelenjava v taki gredo bo dovolj zaščitena pred mrazom. Taka pokrita greda bo zdržala morebiti eno ali dve sezoni, a nič zato, seno lahko poleti uporabimo za zastirko na vrtu. Res pa je, da je bale sena malce težje najti kot star les. Kakor koli: bale položimo na vrt v obliki okvira, pač tako velikega, kot želimo. Oziroma naredimo tako velik okvir, kot imamo veliko streho. Tudi v tem primeru za streho uporabimo stara okna ali vrata tuš kabine, s tem da je v celinskem podnebju s snegom res priporočljivo, da je streha nagnjena – zato obod iz sena zgradimo tako, da je na enem delu višji. Dovolj je, da streho le položimo na seno, saj se bo ugnezdila sama.