V lončke presejemo grmičke drobnjaka in rožmarina, ravno tako izkopljemo močne korene peteršilja in jih vlagamo v lonce z zemljo, da bomo lahko vso zimo uporabljali domač pridelek.

V zelenjavnem vrtu belimo endivijo in belušno zeleno

V začetku meseca še sejemo redkvico ter v prvi polovici motovilec in zimsko solato – vegorko, posavko, nansen, zimsko rjavko in bistro. V septembru sejemo tudi špinačo in blitvo ter sadimo čebulček majski srebrnjak. Na prazne gredice, kjer ne bo zelenjave, posejemo rastline za zeleno gnojenje. Izberemo na primer mešanico Biovrt, ki vsebuje seme bele gorjušice, aleksandrijske in perzijske detelje, oljne redkve ter facelije. Bela gorjušica s koreninskimi izločki odvrača nekatere talne škodljivce, detelje tla poživijo in pognojijo z dušikom, oljna redkev pa jih dobro prezrači in zrahlja.

V prvi polovici meseca belimo belušno zeleno (sorta giant pascal). Peclje v več plasteh ovijemo z ovojnim papirjem, da bodo obeljeni postali nežni in okusni, na primer za pripravo solat. Belimo tudi zimsko endivijo, tako da ležeče liste dvignemo in zvežemo. Lahko pa rastline pokrijemo na tleh s temno tkanino ali temnim papirjem. Po dveh tednih že lahko uživamo okusne krhke liste.

Sadni vrt

Opravila v tem mesecu so namenjena predvsem obiranju sadja (jabolka, hruške, maline, šipek itn.). Jabolka in hruške obiramo tako, da plod zavrtimo. Pecelj se bo odlomil ob veji. Sadeže, ki nimajo peclja, ne shranjujemo, temveč jih takoj porabimo. Sadja ne pobiramo naenkrat, temveč v skladu z zorenjem na drevesu. To pomeni, da lahko eno drevo obiramo tudi teden dni. Za zimo shranjujemo popolnoma zdrave plodove. Jesen je tudi čas za rez ribeza in maline, če želimo svoj sadni vrt še dodatno popestriti, pa je zdaj tudi čas, da posadimo robide in maline. Mesta, kjer bomo sadili nova drevesa, pripravimo s kompostom. Seveda je prav, da za jesensko sajenje sadnega drevja, naredimo seznam sort, za katere smo ocenili ali dobili nasvet strokovnjaka, da so primerne za naš sadovnjak, in izberemo prostor, kjer bodo drevesa stala.

Okrasni vrt

Obdobje poletne suše je mimo in spet čas za setev okrasne trate. V mnogih vrtovih so okrasne čebulnice, predvsem nizke jarice in zvončki, ki cvetijo, še preden ozeleni drevje, prvi znanilci pomladi. Šopke različnih barv bomo naredili s hijacintami, okrog katerih lahko posadimo srednje visoke tulipane, na travniku bodo lepo videti krokusi ali narcise, iz daljave pa nas bo spomladi pozdravljal cesarski tulipan. Temu poiščimo mesto tudi v zelenjavnem vrtu, od koder bo z vonjem odganjal voluharja.

Ljubitelji suhega cvetja si lahko pripravijo lepe suhe šopke iz suhih rož, ki so jih sejali spomladi. Cvetje porežemo v suhem vremenu, še preden je popolnoma razvito, nato pa rože zvežemo v šopke in jih sušimo v temnem in zračnem prostoru. Dobrodošla hrana pticam so semena sončnic, zato cvetove porežemo in obesimo. Če ne želimo, da bi jih ptice jedle že zdaj, jih obesimo v zaprt prostor. Kdor želi pridelati seme sončnic, naj cvetove pred ptiči zavaruje tako, da jih ovije z vrtno tkanino.

Vir: kalia.si