Čeprav so bili še pred začetkom prvega letošnjega slovenskega derbija med Olimpijo in Krko glavna tema pogovorov v stožiški dvorani zadnji dogodki med Košarkarsko zvezo Slovenije in ligo ABA, se je po uvodnem sodnikovem metu osredotočenost končno obrnila na košarko. Na parketu so Novomeščani suvereno dobili dvoboj z Ljubljančani, za katere je bila usodna predvsem druga četrtina, ki so jo gostje dobili z 28:15. Dolenjsko moštvo je tako v državnem prvenstvu vpisalo prvi par točk, zmaji pa so bili na koncu lahko veseli, da tekma ni štela tudi za jadransko tekmovanje.

Ker je torej tokratna tekma štela samo za domače prvenstvo, sta trenerja obeh moštev prilagodila taktiko, saj bo dvobojev v nadaljevanju tekmovalne sezone še ogromno. Gašper Okorn v ekipo Olimpije ni uvrstil Milana Mlađana in poškodovanega Semena Šaškova, v dvanajsterici pa sta bila mlada Žiga Jurček in Matej Janežič. Na drugi strani je šel Dejan Mihevc še korak dlje, saj je v prvo peterko uvrstil komaj 17-letnega Miho Škedelja, medtem ko sta v nadaljevanju večjo minutažo kot sicer prejela Erjon Kastrati in Imran Polutak. Z uvodom v obračun sta bila lahko zadovoljna oba stratega, vendar se je razpoloženje na klopeh kmalu spremenilo. Gostitelji so namreč korak z nasprotnikom držali zgolj uvodnih pet minut, nato pa so jim stvari počasi začele polzeti iz rok. Obramba Krke je namreč iz sekunde v sekundo pridobivala na agresivnosti, na katero košarkarji Olimpije nikakor niso našli pravega odgovora. V prvi vrsti je povsem nebogljeno deloval organizator igre Ljubljančanov Brendon Jefferson, ki se je nekajkrat povsem nekontrolirano zapodil pod Krkin obroč, nič kaj bolje pa ni šlo danes niti njegovim soigralcem.

Olimpijina igra je za trenutek dobila rep in glavo, ko je na parket stopil Jan Barbarič, a tudi on je hitro padel v Krkin mlin in začel padati iz napake v napako. Trener zmajev Gašper Okorn se je ob parketu v nejeveri pogostokrat prijemal za glavo in se jezil na igralce, občasno pa po kakšni izmed napak tudi zaploskal v spodbudo, a preobrata v igri s tem ni dosegel. Še več, gostje so se ob očitni premoči proti koncu polčasa z nasprotnikom začeli že nekoliko poigravati, a so v tem s številnimi podajami kljub odprtim položajem za met pretiravali, kar ni bilo povšeči Mihevcu, ki je zahteval resnost v igri. Med glavnim odmorom je bilo v garderobi Olimpije zagotovo precej bučno, zato je bil pristop igralcev po prihodu iz slačilnic nekoliko drugačen. Sedem zaporednih točk Ljubljančanov je nakazalo, da se utegne slika na parketu spremeniti, a se je kasneje izkazalo, da je šlo le za preblisk. Krka je namreč hitro vzpostavila ravnotežje v igri, v nadaljevanju pa do konca obračuna brez pretiranih težav držala varno razliko.

»Naš prvi polčas je bil pod vsako kritiko. Po domače rečeno smo se podelali v hlače. Sam sem to ekipo iz prvega polčasa videl prvič. To velja tako za napad kot seveda tudi obrambo. Če dobiš v prvem polčasu 51 točk, sploh ni vredno komentarja. Drugi polčas je vsaj nakazal željo in energijo po bolj dinamični igri in preobratu. Tako so bile videti vse naše tekme do sedaj od prve minute. Če si je kdo od teh igralcev mislil, da bodo tu stvari prihajale kar same od sebe, se je hudo zmotil. Bomo pa pač zaropotali že takoj na začetku,« je po tekmi nad prikazano igro svojega moštva bentil trener Olimpije Gašper Okorn. Na drugi strani je Krkin trener Dejan Mihevc zmago pripisal kolektivni predstavi. »Predvsem v obrambi smo naredili zares dobro delo, saj smo dobro omejili njihovega glavnega igralca Jeffersona. Drugi polčas je bil znova nekoliko slabši, kar bomo morali v prihodnosti popraviti. Zadovoljen sem, saj fantje sprejemajo koncept pomoči v obrambi, ki je za mojo filozofijo izredno pomemben.«