Trenutno imate 225 zaposlenih. Kakšna so pričakovanja za konec leta?

Z zaposlovanjem smo za letos končali. Skupni prihodki pa naj bi bili petino višji kot lani, torej dobrih 36 milijonov evrov.

Prihodnje leto naj bi bila rast bolj umirjena, kajne?

Bomo videli. Trenutno s sodelavci obiskujemo partnerje in preverjamo, kakšne so njihove potrebe. Povpraševanje je lani in letos na nemškem trgu precej naraslo tudi zaradi postavljanja mobilnih nastanitvenih enot za migrante. Tega je zdaj manj in pričakujemo, da bo tako tudi prihodnje leto, zato že pospešeno iščemo nove kupce.

Kateri so torej trgi, na katere se osredotočate na novo?

Trenutno se želimo uveljaviti na skandinavskih trgih in v Veliki Britaniji. prepričani smo, da bomo že kmalu pridobili kakšnega večjega kupca, ki nam bo omogočil, da bomo tudi prihodnja leta rasli in se razvijali še v drugih smereh, kot smo delali večinoma do zdaj, predvsem z razvojem novih rešitev pri gradnji ničenergijskih objektov, ki jih bomo lahko ponudili tako na obstoječih trgih kot tudi novim kupcem.

Prav zaradi tega pospešeno iščete nove kadre, predvsem prodajne inženirje z odličnim znanjem angleščine in nemščine.

Obstoječa ekipa dela odlično in zadovoljuje vse trenutne potrebe. A glede na to, da želimo povečati obseg kupcev, bomo v prihodnosti potrebovali tudi nove sodelavce za nove trge in izdelke.

Pripravljeni ste tudi na večje potrebe po ničenergijski gradnji.

V Evropi se ničenergijska gradnja hitro uveljavlja. Okoljski standardi se spreminjajo, varovanje okolja je vse pomembnejše, da bomo lahko ohranili planet za naslednje rodove. Vsemu temu pospešeno sledimo. Sicer tovrstno gradnjo že lahko zagotovimo, vendar se še izpopolnjujemo in leta 2018 bomo povsem pripravljeni.

Pred časom se je večji nemški partner odločil in prekinil sodelovanje s hrvaškimi in češkimi dobavitelji ter se odločil za vas. Odločilna pri tem je bila kompleksnost vaše storitve, četudi ste nekoliko dražji, kajne?

Na trgu je ves čas boj. Danes si kupec, ki ni zadovoljen, pač poišče drugega dobavitelja. Naši kupci, pri katerih ves čas merimo zadovoljstvo, so zadovoljni predvsem z zanesljivostjo naših dobav, s kakovostjo izdelkov in storitev.

Ali je glede na to, da boste pospešeno delali na ničenegijski gradnji, kar pomeni nove kupce pa tudi nove dobavitelje, mogoče, da boste kupili kakšno podjetje, ki vam lahko na tem področju z znanjem in trgom da hiter razvojni pospešek? Ali pa se bo celo REM pripojil h kateremu podjetju?

V to smer ne razmišljamo, ker trenutno nimamo tovrstnih potreb. Podjetje želimo razvijati predvsem z lastnimi močmi in lastnim denarjem po naravni poti. Nam se ne mudi rasti zaradi same rasti, ampak želimo rasti zato, da so lahko naši sodelavci, naše vodstvo in naš lastnik zadovoljni.