Gradbeništvo je lakmusov papir stanja gospodarstva. In če sodimo po izboru gazele dolenjsko-posavske regije, smo lahko optimistični. V šolskem centru Novo mesto, kjer svoje prihodnje kadre prepoznavajo številne regijske gazele, so izbrali podjetje, ki je kot četrti finalist dobilo »vstopnico« za Slovensko gazelo 2016, ki bo 19. oktobra v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Člane metodološke komisije je med nominiranimi podjetji – Amplexor Adriatic iz Novega mesta, ki je bil regijska gazela lani, Iskra PIO iz Šentjerneja in REM iz Trebnjega – najbolj prepričala prav silovita rast trebanjske gazele, specializirane za bivalne zabojnike, mobilne hišice in modularne enote. Podjetje, ki ga vodi Igor Kastelic, je lani ustvarilo 30,2 milijona evrov skupnih prihodkov, kar je 60-odstotna rast v primerjavi z letom 2014, ko so prihodki znašali 17,97 milijona evrov.

Letos so obseg proizvodnih prostorov podvojili, število zaposlenih pa dvignili na 225, medtem ko naj bi bili skupni prihodki konec leta še 20 odstotkov višji od lanskih. Velik izziv jim predstavljajo kadri, še zlasti prodajni inženirji z odličnim znanjem angleškega in nemškega jezika, saj bodo še okrepili svojo navzočnost na evropskem trgu, osvojiti pa želijo tudi trg Velike Britanije. Pospešeno zaposlujejo tudi v Amplexorju Adriaticu, ki namerava še letos sprejeti medse 30 strokovnjakov, medtem ko v Iskri PIO kader poiščejo že na srednjih šolah in jih kot štipendiste spremljajo med študijem.

Dolenjska podjetja ustvarijo pretežni delež izvoza slovenskega gospodarstva in se bodo morala v prihodnje še odločneje spopasti za dobre kadre, ki morajo biti ne le strokovno dobro podkovani, pač pa tudi zelo zavzeti, samoiniciativni, kreativni in vztrajni, saj lahko le tako podpirajo rast gazel, ki si iz leta v leto postavljajo letvico uspeha višje. Letošnji nominiranci imajo na primer občutno višji količnik verjetnosti preživetja kot najboljših 100 gazel v regiji, saj ta od 100 pri vseh treh znaša več kot 95.

Brez ustreznih kadrov torej hitre rasti ni in na zemljevid prihodnjih sodelavcev gazel so se želeli postaviti tudi dijaki in študenti Šolskega centra Novo mesto. Pripravili so namreč razstavo, na kateri so predstavili dejavnosti šol in medpodjetniškega centra ter izdelke, ki so jih naredili med urami praktičnega pouka. Odličnost gazel in talenta mladih se je prepletala tudi na odru, ki so ga postavili v Športni dvorani Leona Štuklja.

Za uverturo v izbor dolenjsko-posavske gazele so poskrbeli člani Big Banda Šolskega centra Novo mesto, ki je trenutno edini šolski big band v Sloveniji, in člani ŠD Bushido, edinega športnega društva, ki na širšem območju Novega mesta omogoča treniranje tako borilnih veščin juda kot tudi jiu-jitsa. Na odru so za dinamiko poskrbele še ritmične gimnastičarke Kluba za ritmično gimnastiko TiM. Za enega od vrhuncev prireditve pa je poskrbel več kot 200-članski pevski zbor šolskega centra, ki je tokrat prvič nastopil v taki zasedbi. Skupaj so namreč stali zelo prizadevni profesorji in dijaki štirih srednjih šol in zapeli rokovsko simfonijo Another Brick in the Wall skupine Pink Floyd.

Trebanjski REM se je pridružil dosedanjim trem finalistom: RLS merilna tehnika, ki zastopa osrednjo Slovenijo, gazeli Gorenjske NiceLabel-Euro Plus in ORO MET, ki je bil prepoznan za gazelo primorsko-notranjske regije. Naslednji regijski izbor bo v četrtek, 6. oktobra, v Šolskem centru Celje, kjer bodo razglasili gazelo savinjsko-zasavske regije.