Tudi na drugi finalni tekmi je ekipa Evrope, pred začetkom svetovnega pokala tarča posmeha, pokazala zelo dobro predstavo. Z borbeno igro so se uspešno zoperstavljali vrhunskim Kanadčanom, ki v zadnjih letih na mednarodni sceni nimajo konkurence.

Evropa, zbrana okrog kapetana Anžeta Kopitarja, je povedla v 7. minuti, ko je zadel branilec Zdeno Chara. Nato so na krilih izvrstnega vratarja Jaroslava Halaka prednost držali vse do zadnjih treh minut tekme.

Nesrečen zaključek tekme za Kopitarja

Tokrat je bil tragični junak prav Kopitar. Gol za izenačenje Patrica Bergerona je padel ob kanadskem igralcu več, ko je na klopi za izključene sedel slovenski hokejist. Ta je bil besen, ker je bila izključitev po prekršku nad Coreyjem Perryjem dosojena zelo sumljivo.

Nato so imeli svojo priložnost za zmago ali vsaj podaljšek tudi Evropejci. V zadnjih 70 sekundah so imeli po izključitvi Drewa Doughtyja igralca več, a je strel Mariana Hosse brilijantno zaustavil Carey Price, Romanu Josiju pa je veselje preprečila vratnica.

Tudi pri drugem kanadskem zadetku je imel prste vmes Anže Kopitar. Ob številčni prednosti je s ploščico zadrsal med štiri nasprotne igralce v napadalno tretjino, tam pa mu ga je vzel kanadski kapetan Jonathan Toews. Nato je vrhunsko podal v protinapad Bradu Marchandu, ki je 44 sekund pred koncem zadel za kanadsko zmago. Kanadčani so z drugo zmago v finalu osvojili svetovni pokal 2016, ekipa Evrope pa je z nastopom v finalu in dobrim hokejem presenetila vse.

Kapetan Evrope gola Bergerona sploh ni videl

»Mislim, da ne smem na glas povedati, kaj menim o izključitvi. Gola Bergerona sploh nisem videl, saj nisem spremljal igre, temveč sem zrl v ogrado. Zelo sem ponosen na naše moštvo. Bili smo tarča posmeha, nato pa postali glavna zgodba turnirja. Ta izkušnja bo zagotovo še dolgo ostala v nas,« je o eksperimentu, ki si zasluži vse pohvale, povedal Kopitar.

Prav veliko časa za celjenje ran pa ne bo imel, saj se bo že 12. oktobra začela 99. sezona lige NHL, v kateri bo prvič oblekel dres Los Angeles Kingsov kot kapetan.