Kanadska hokejska reprezentanca je na pragu osvojitve svetovnega pokala, ki te dni poteka v Torontu. Na prvi tekmi finala je s 3:1 ugnala pisano moštvo igralcev iz osmih evropskih držav, ki se je presenetljivo uvrstilo v sklepno dejanje tekmovanja.

Še pred tekmo je legendarni hokejist Wayne Gretzky v garderobi evropskega kolektiva pustil sporočilo slovenskemu zvezdniku Anžetu Kopitarju, ki v Torontu nosi kapetanski trak. »Želim ti veliko sreče. Zabavaj se,« je zapisal Gretzky, ki je že pred dnevi pohvalil Kopitarja in dejal, da spada med najboljšo peterico hokejistov v NHL. Kopitarja zaradi predstav v svetovnem pokalu in njegovega zavzetega odnosa do dresa hvalijo vsepovsod, razpoložen pa je bil tudi na uvodni tekmi finala, ko je zbral podajo za edini gol slovaškega reprezentanta Tomaša Tatarja.

Evropa se je dobro upirala favoriziranim svetovnim prvakom, ki so v Torontu pred svojimi gledalci prvi favoriti tekmovanja. »Jezni smo, vendar obenem smo igrišče zapustili dvignjenih glav. Igralci se dobro zavedajo, da je pred njimi zgodovinska priložnost. Finale se igra na dve zmagi, zato ni pomembno, po kakšnem vrstnem redu postaneš prvak,« je dejal evropski trener Ralph Krueger. Zamujeno priložnost, da bi že na uvodu finala presenetili Kanado, je obžaloval tudi Anže Kopitar. Izpostavil je, da je Evropa dlje časa nadzirala potek tekme, a v prvi tretjini prejela nesrečna zadetka po lastnih napakah. »Dokazali smo, da se lahko merimo s Kanado, kar je najpomembnejše spoznanje. Če bomo odpravili napake, se lahko zgodi marsikaj,« je razmišljal Anže Kopitar. Razmerje v strelih se je po zadnjem pisku sirene ustavilo pri 38:32 za kanadsko vrsto, drugo tekmo finala pa bodo odigrali v današnji noči po srednjeevropskem času.

Finale svetovnega pokala, prva tekma: Kanada – Evropa 3:1 (2:0, 0:1, 1:0, Marchand 3, Stamkos 14, Bergeron 50; Tatar 28).