Letošnja že trinajsta prireditev Okusi ob meji (Gusti di frontiera) ni bila samo veseljačenje po ulicah ali kot so dejali organizatorji, ni bila več samo navadna veselica, ampak so dodali tudi nekaj strokovnih tem. Tako so pripravili posvet o zlati rebuli, za njeno ovrednotenje in zaščito se je zavzel celo goriški župan Ettore Romoli in napovedal, da bo Gorica vsako leto nekaj dni središče ljubiteljev kulinarike in poulične zabave.

V Gorico je na prireditev vsak dan pripeljalo veliko izrednih vlakov iz Trsta, Vidma in Tržiča. Samo v enem dnevu so jih našteli več kot 40. Do prireditvenega prostora so vozili brezplačni avtobusi. Iz Nove Gorice so organizirali turistični vlakec, ki je vozil vsake pol ure in bil vedno popolnoma zaseden. Na prizorišču je bilo mogoče okusiti dobrote Evrope, Orienta in obeh Amerik. Dišalo je po banjaluških čevapčičih, irski govedini, bavarskih piščancih, madžarskih dimljenih kolačih, vabili so jurčki in lisičke, nič manj tudi ogromni, lepo pečeni kostanji.

Poskrbeli tudi za otroke

Novost letošnjega pouličnega praznika Okusi ob meji je bilo tudi območje, ki so ga namenili otrokom, poimenovano »kid zone«. V njem so starši lahko pustili otroke za največ tri ure, za vsako uro varstva pa je bilo treba odšteti 4,5 evra. V tem času so se z otroki ukvarjali animatorji, ki so jim predstavljali zabavne in poučne vsebine, obvladali pa so številne jezike: slovensko, italijansko, angleško, rusko, hrvaško, špansko in nemško. Ob večerih so za otroke pripravili tudi otroško diskoteko in ponudili strokovno pomoč pri pisanju nalog. Kako se je območje za otroke obneslo in koliko otrok so gostili, niso povedali.

Za razliko od prejšnjih let v Raštelu, ki smo ga v preteklosti poznali predvsem po trgovinah, kjer se je gnetlo največ jugoslovanskih kupcev, tokrat niso postavili stojnic sredi ozke ulice, ampak so gostinci svoje dobrote ponujali znotraj nekdanjih trgovin in na vrtovih, ki se skrivajo za vhodnimi vrati. V nekdanjo znano železnino Krainer, kjer je bilo včasih mogoče dobiti vse, od igle pa do rezervnih delov raznih strojev, so tokrat vabili z vrhunskimi vini.

Kulinarično-vinska delavnica

Svoj lonček so po tradiciji pristavili tudi slovenski gostinci, ki pa so bili nekam preveč odmaknjeni od središčnega dogajanja. Odmevno predstavitev pa je imela novogoriška mestna občina s Turistično zvezo Nova Gorica, ki je organizirala kulinarično-vinsko delavnico. Na njej so kuharski mojstri Restavracije Pikol, Ošterije Žogica, Ošterije Branik in Hitove slaščičarne Dolce Vita obiskovalce popeljali v skrivnosti priprave jedi. Pokušino pretežno ribjih dobrot so spremljala izbrana avtohtona vina, od zelena in malvazije do pinele in rebule.

Zadovoljni pa so bili tudi tisti, ki so skrbeli za red in varnost, saj so bili lokali odprti do dveh zjutraj. Kljub hektolitrom popitega piva in vina so pri zelenem križu oskrbeli le nekaj tistih, ki so omagali. Prav tako, razen nekaj izmenjanih pesti, ni bilo kršitev javnega reda in miru.