Že na petkovi uvodni tekmi v mariborski dvorani Lukna so se Slovenke namučile z Grčijo, najslabšo ekipo v skupini F. Po več kot dveh urah so jo le premagale s 3:2 in na četrtem medsebojnem dvoboju v tej sezoni dosegle še četrto zmago. Z uspehom proti Grčiji so Slovenke (Iza Mlakar 23 točk, Saša Planinšec) še ostale v igri vsaj za drugo mesto in uvrstitev v dodatne kvalifikacije za EP, ki ga bosta gostila Gruzija in Azerbajdžan.

A že sobotni obračun z Belorusinjami, proti katerim so Slovenke na prvem turnirju v Brnu izgubile le z 2:3, je dokončno uničil slovenske sanje. Gostje, pri katerih je izstopala Tatjana Markevič s 16 točkami, so za skalp Slovenk (Iza Mlakar 13, Monika Potokar 11) s 3:0 v nizih potrebovale le 74 minut in po porazu je bilo jasno, da Slovenke nimajo več možnosti za prvo (neposredna uvrstitev na EP) ali drugo mesto (dodatne kvalifikacije) v skupini F. Čehinje so imele pred zadnjim krogom 12 točk (4 zmage – prvi kriterij pri določanju vrstnega reda), Belorusinje 10 (4), Slovenke 6 (2) in Grkinje 2 (0), zato je bila zadnja tekma s Čehinjami le formalnost za Najdičevo ekipo. Vseeno so Slovenke ugnale do takrat vodilno Češko s 3:1 in jo sklatile na drugo mesto, Belorusijo pa potisnile na EP.

Selektor Bruno Najdič, ki je reprezentanco lani popeljal na EP na Nizozemskem, tokrat ni bil uspešen. »Proti Grčiji smo odigrali brezglavo in tako slabo nismo odigrali nobene tekme v kvalifikacijah. Dekleta niso pokazala pravega pristopa, borbenosti in želje po zmagi,« je ocenil Bruno Najdič in opozoril, da je to slaba popotnica pred odločilnima tekmama z Belorusijo in Grčijo. Imel je prav, kajti že v soboto z Belorusijo je Drava odplaknila tudi teoretične možnosti vsaj za dodatne kvalifikacije, v Lukni pa so Slovenke padle v evropsko luknjo in ostale brez EP. »Belorusinje so naredile zelo malo napak, mi pa še vedno veliko preveč, čeprav je bila naša igra boljša kot proti Grčiji. Belorusinje so najmanj za razred boljše od nas in so nas nadigrale v vseh elementih igre, zato poraz nikakor ni razočaranje ali tragedija. A ostaja grenak priokus, ker se nam ni uspelo uvrstiti vsaj v dodatne kvalifikacije,« je priznal Najdič.

Izidi, 1. krog: Češka – Belorusija 3:2 (24, 24, -22, -21, 7), Slovenija – Grčija 3:2 (-23, 20, 24, -23, 8), 2. krog: Češka – Grčija 3:0 (20, 13, 22), Slovenija – Belorusija 0:3 (-21, -17, -16), 3. krog: Belorusija – Grčija 3:0 (22, 21, 19), Slovenija – Češka 3:1 (24, -19, 20, 21), končni vrstni red: Belorusija 13 (5 zmag), Češka 12 (4), Slovenija 9 (3), Grčija 2 (0).