Na prvem turnirju prejšnji teden v Brnu na Češkem so Slovenke v skupini F izgubile proti Belorusiji (2:3) in gostiteljicam (0:3), premagale pa Grčijo (3:1). Glede na točkovni izkupiček v Brnu (Češka 7, Belorusija 6, Slovenija 4, Grčija 1) čaka Slovenke pred domačimi gledalci v Mariboru težko delo: neposredno uvrstitev na EP 2017, ki ga bosta gostila Gruzija in Azerbajdžan, prinaša le prvo mesto v seštevku obeh turnirjev, ki je zanje verjetno nedosegljivo, drugo pa »tolažilno nagrado« v obliki igranja oktobrskih dodatnih kvalifikacij.

Slovenke, ki se želijo drugič zapored uvrstiti na EP, so v zadnjih letih – razen polfinala evropske lige – domače reprezentančne tekme večinoma igrale v dvorani Lukna v Mariboru. A ker Lukna po poplavah še ni pripravljena na tekmovanja na visoki ravni, so se morale preseliti v dvorano Tabor. »Ne smemo pozabiti, v kako močni skupini igramo, a sočasno verjeti, da lahko zmagamo na vseh treh tekmah. Tekme na turnirju v Mariboru moramo začeti na takšen način kot uvodno v Brnu proti Belorusiji, ki smo jo kljub tesnemu porazu odigrali na visoki ravni. Za začetek moramo danes premagati Grčijo, nato pa svoji priložnosti iskati še proti Belorusiji in Češki. A na žalost ni vse v naših rokah, saj bo naša usoda odvisna tudi od razpleta drugih tekem,« se zaveda selektor Bruno Najdič, ki je lani po sedmih letih zapustil trenerski položaj v ženski ekipi Nova KBM Branik iz Maribora, s katero je osvojil 13 lovorik, in se nato posvetil le reprezentanci, s katero je na EP na Nizozemskem osvojil 16., zadnje mesto.

Odlična korektorica Iza Mlakar je na treh tekmah v Brnu dosegla kar 61 točk. »Drugo mesto je vsekakor dosegljivo, čeprav nas čaka težka naloga. Vesele smo, da bomo igrale na domačih tleh in ob podpori domačih gledalcev, zato verjamem, da nam bo vsaj malce lažje,« meni 20-letna Iza Mlakar, članica mariborskega kluba. S soigralkami so med pripravami v Mariboru vsaj začasno pozabile na odbojko, saj so obiskale dislocirano bivalno enoto Socialno-varstvenega zavoda Hrastovec, igralke pa so odbojkarsko žogo zamenjale z loparji in se s stanovalci pomerile v namiznem tenisu.

Spored, danes: Belorusija – Češka (16), Slovenija – Grčija (19), jutri: Češka – Grčija (16), Slovenija – Belorusija (19), nedelja: Grčija – Belorusija (16), Slovenija – Češka (19).