Tokrat ste že četrtič nominirani za gazelo regije, lani ste bili prepoznani za bronasto gazelo. Zakaj ste se odločili za vnovično sodelovanje?

Vesel sem, da nas poslovni rezultati še vedno umeščajo visoko na seznamu 100 najhitreje rastočih podjetij v regiji, zato se mi zdi prav, da tudi širša javnost izve, da kot lanskoletna bronasta gazela še vedno hitro tečemo. Ne le hitro, še hitreje. Smo namreč še nekoliko boljši kot leto prej, saj naš indeks rasti prodaje med letoma 2010 in 2015 znaša kar 480.

Ko sva se lani pogovarjala po razglasitvi regijske gazele, ste rekli, da boste leta 2020 verjetno imeli okoli 80 zaposlenih, s katerimi boste ustvarjali okoli 17 milijonov evrov prodaje. Glede na to, da ste že lani dosegali skoraj 12 milijonov in da boste imeli konec letošnjega leta krepko več kot 70 zaposlenih, boste verjetno vse skupaj dosegli bistveno prej.

Kaže, da bo res tako. Če bo trg nemoteno deloval, bomo do leta 2020 te številke presegli. Trenutno imamo 68 zaposlenih, strojni park smo pred časom nadgradili s še enim novim strojem, zaradi tega bomo dodatno zaposlili dva sodelavca, ki smo ju že usposobili za delo, naročil imamo veliko. Do konca leta bomo namestili še dva stroja. Če bi imeli 40 odstotkov več zmogljivosti, bi imeli vse zasedene.

Orodjarska industrija je tudi po zaslugi avtomobilske v izjemnem vzponu. Letos vsa tri nominirana podjetja primorsko-notranjske regije delate pretežno za avtomobilsko industrijo. Kljub temu trendu pa je zanimanja mladih za te poklice premalo...

Tudi zato v lokalnem okolju ves čas intenzivno iščemo potencialne sodelavce. Sodelujemo s Šolskim centrom Postojna, s katerim želimo ustanoviti izobraževalni center, v katerem se bodo dijaki in učitelji naučili upravljati CNC-stroje, kar pomeni, da bomo v podjetjih po njihovem šolanju v proizvodnjo dobili že usposobljene mlade ljudi. Sedaj imajo praktičnega znanja premalo. V povprečju potrebuje posameznik dve leti, da postane v proizvodnji povsem samostojen.

Podjetja v postojnsko-pivškem bazenu bi, kot ste poudarili, lahko vsako leto zaposlila vsaj en razred mladih sodelavcev, a jih ne morete dobiti toliko...

Zato smo v svoje vrste sprejeli tudi kuharja. Če se človek hitro uči in rad dela, se brez težav usposobi tudi za delo pri nas.

Katere industrije poleg avtomobilske še generirajo vašo rast?

Slovenski orodjarski sektor res dela pretežno za avtomobilsko industrijo, delamo pa tudi za belo tehniko, elektroniko, farmacijo, petrokemijo... jpš