V Šolskem centru Nova Gorica so na regijskem izboru gazele primorsko-notranjske regije izbrali tretjega finalista Dnevnikovega izbora Gazela. To je postalo pivško podjetje ORO MET, ki je bilo že lani prepoznano za bronasto gazelo, ob njem pa sta bili nominirani podjetji postojnski DAPZ in izolski K.M.K. Box. Vsa tri podjetja največ prometa posredno ali neposredno ustvarijo za avtomobilsko industrijo, večino izdelkov izvozijo, njihov glavni trg pa je Nemčija.

Bodoče sodelavce iščejo že v šolskih centrih

Skupna točka vseh treh gazel pa je tudi izjemna »lakota« po kadrih. Zato bodoče sodelavce iščejo že v šolskih centrih in na fakultetah, jih usposabljajo in najboljše tudi zaposlijo. »Zato tudi ni nič čudnega, če se nas na Šolskem centru Postojna za mlade tepe več podjetij,« je slikovito opisal Jernej Pavlin, direktor podjetja ORO MET, ki so ga na izbor regijske gazele prišli podpret tudi sodelavci. Po njegovem mnenju bi samo v postojnsko-pivškem bazenu lahko zaposlili vsako leto za en razred mladih sodelavcev.

Tesnejše povezovanje šol in podjetij je rdeča nit letošnje Gazele, ki je regijske izbore pripeljala v srca šolskih centrov. In ti so se na to dobro pripravili. Danes tudi novogoriški, kjer so dijaki podjetnikom in drugim obiskovalcem ponosno prikazali svoje inovacije. Energija mladih in gazel pa se je prepletala tudi na odru na slovesni razglasitvi, kjer so se predstavili judoisti športnega društva Judo klub Gorica in ritmična gimnastičarka Tessa Prihoda iz Športnega društva Moste. Za navdušenje je poskrbel tudi pevski zbor biotehniške šole iz Šempetra, ki je ob spremljavi ansambla dvignil temperaturo med občinstvom z rockovsko simfonijo skupine Pink Floyd Another Brick in the Wall.

Impresivni podatki o rasti

Podjetje ORO MET, ki deluje na industrijskem območju Neverke pri Pivki, je v Sloveniji že vrsto let vodilno na področju izdelave standardnih, predvsem pa nestandardnih orodnih plošč. Zagotavlja tudi standardna ohišja in CNC-obdelane plošče, s čimer so v neprecenljivo podporo orodjarski industriji. Letos je bilo podjetje za gazelo primorsko-notranjske regije nominirano že četrtič. Podatki o njegovi rasti so impresivni.

ORO MET je leta 2015 ustvaril 11,87 milijona evrov, kar je 36 odstotkov več kot leta 2014, ko so prodali za 8,72 milijona evrov. Občutno rast si obetajo tudi letos. Indeks rasti prodaje zadnjih pet let je znašal kar 480, kazalnik verjetnosti preživetja pa je 88. Izjemno so povečali tudi število zaposlenih, saj jih je bilo še leta 2011 25, danes pa že 68, povprečna dodana vrednost na zaposlenega pa je v letu 2015 znašala 57.042 evrov.

Naslednji regijski izbor bo v četrtek, 29. septembra, v Novem mestu, ko bodo gazelo dolenjsko-posavske regije izbrali na prireditvi, ki jo bo gostil Šolski center Novo mesto. Vseh šest finalistov se bo za naziv zlata, srebrna in bronasta gazela pomerilo 19. oktobra na prireditvi Slovenska gazela 2016 v Cankarjevem domu v Ljubljani. Primorsko-notranjska regija je imela zlato gazelo leta 2008, ko je bilo za najboljšo gazelo med najhitreje rastočimi v Sloveniji izbrano podjetje Instrumentation Technologies.