Mercator, Žito, Droga Kolinska. To so družbe, s katerimi bo v prihodnje sodelovala največja hrvaška zavarovalnica prek svoje podružnice pri nas. Croatia Osiguranje je v začetku meseca podala vlogo za članstvo v Slovenskem zavarovalnem združenju; svet združenja, ki ga vodi prvi mož Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar, jo je obravnaval prav včeraj.

Podružnica hrvaške zavarovalnice je bila v sodni register vpisana konec maja, za svoje delovanje pri nas pa ne potrebuje posebnega dovoljenja slovenskega regulatorja, poudarjajo na Agenciji za zavarovalni nadzor. Podružnica se bo ukvarjala z vsemi vrstami zavarovanj.

Zavarovalnic že zdaj preveč

»Ocenjujemo, da je v Sloveniji trg razmeroma zasičen,« pravijo v Zavarovalnici Triglav. Glede na to, da je zavarovalnic na trgu preveč in je tako kot na bančnem tudi na tem področju nujna konsolidacija, je na mestu vprašanje, kakšen tržni delež bi lahko pridobili in s kom bodo hrvaški zavarovalničarji sploh poslovali. Sklepati je mogoče, da se bodo osredotočili predvsem na poslovanje s podjetji v hrvaški lasti. Tako ocenjujejo tudi naši sogovorniki iz zavarovalniških vrst. V Adris Grupi, katere del je tudi Croatia Osiguranje, na vprašanje, ali se bo njihova podružnica v Sloveniji osredotočila na poslovanje s podjetji, ki so v hrvaški lasti, niso odgovorili. Potrdili so le, da priprave za začetek poslovanja pri nas potekajo, tako kot tudi izbor ključnih kadrov.

In vrednost posla? Koliko si ga lahko obetajo Hrvatje s prodajo zavarovalniških produktov »svojim« družbam, torej na primer Mercatorju, Žitu in Drogi Kolinski (ki je del Atlantic Grupe)? Odgovora na to vprašanje nismo dobili. »Zavarovano imamo vso lastnino (nepremičnine, vozila), zavarovanja imamo sklenjena z več zavarovalnicami, v skladu z usmeritvami našega lastnika. Žal vam zneska zaradi občutljivosti podatkov ne moremo predložiti,« so nas odpravili v Atlantic Grupi. Podobne odgovore smo dobili tudi iz Žita, ki je bilo lani prodano Podravki, in iz Mercatorja, ki je bil Agrokorju Ivice Todorića prodan sredi leta 2014.

Ogrožen predvsem Triglav

Omenjene družbe ne razkrivajo, kolikšen del stroškov njihovega poslovanja znašajo stroški različnih zavarovanj, prav tako ne povedo, s katerimi zavarovalnicami sodelujejo zdaj. Poznavalci slovenskega trga ocenjujejo, da bodo Hrvatje napadli predvsem tržni delež Zavarovalnice Triglav, pri kateri imajo omenjena podjetja sklenjen levji delež zavarovalnih pogodb. Skrivajo pa tudi podatke o tem, s kolikšnim voznim parkom razpolagajo, tako ni mogoče niti čez palec oceniti, koliko prihodkov bi se lahko steklo na račun Croatie iz avtomobilskih zavarovanj.

»Zdrava konkurenca je vedno dobra. Zavarovalnice smo morale zaradi krize prilagoditi poslovanje, v Adriatic Slovenici (AS) smo si novo smer začrtali že leta 2013, ko smo se združili s KD Življenjem, druga velika konsolidacija se dogaja letos... Potrebe po določenih vrstah zavarovanj, predvsem osebnih, zagotovo še so in tudi priložnosti za razvoj tovrstnih produktov, v tem trenutku pa ne vidim možnosti za nove igralce na trgu. Če že, potem bi lahko vstopili prek nakupov zavarovalnic ali njihovih portfeljev, samostojen vstop in napad na visok tržni delež pa se mi v trenutni gospodarski in politični situaciji ne zdi mogoč,« Gabrijel Škof, predsednik uprave zavarovalnice AS, ocenjuje možnosti za uspešen nastop konkurence iz tujine na našem trgu.

Adris: Na vaš trg bomo vsekakor prišli

Hrvatje so že večkrat potrdili, da jih slovenski trg zanima. Priznali so, da imajo načrt za neposredni vstop na slovenski trg, vzporedno s pridobivanjem soglasja za povečanje deleža v Savi Re. »Cilj skupine Adris je, da postane v vseh poslih, s katerimi se ukvarja, tudi v zavarovalništvu, vodilna družba v regiji. To nameravamo uresničiti z organsko rastjo in prevzemi uspešnih zavarovalniških družb. V konkretnem primeru ostajamo delničarji Save Re in Zavarovalnice Triglav,« so zapisali.

Jeseni se Agenciji za zavarovalni nadzor (AZN) po naših informacijah izteče rok za odločitev o vlogi za pridobitev do 33-odstotnega deleža v Savi Re, drugi naši največji zavarovalniški skupini, ki sta ga na AZN skupaj naslovili družbi Adris in Croatia osiguranje. Adris je svojo vlogo, kot smo že pisali, dopolnil, zdaj pa, kot pravijo, pričakujejo odgovor našega regulatorja.

Croatia osiguranje je z več kot 31-odstotnim skupnim deležem (pri nekaterih zavarovalniških produktih je še višji) vodilna hrvaška zavarovalnica.

Največji tržni delež ima Zavarovalnica Triglav

Agencija za zavarovalni nadzor

PODATKI

ZAVAROVALNICA TRIGLAV

30,6

ADRIATIC

SLOVENICA

26,4

15,5

Tržni delež

v %

DRUGI

14,4

13,1

ZAVAROVALNICA MARIBOR

VZAJEMNA