Politična paraliza cerkljanskega občinskega sveta, z razmerjem osem proti osem med vladajočimi svetniki župana Franca Čebulja in opozicijo, je ogrozila tudi skupen nastop občine in lokalnih podjetnikov ter morebitnih sovlagateljev za nakup RTC Krvavec, ki je v lasti Uniorja iz Zreč. Najprej je julija opozicija onemogočila dopisno sejo o nakupu, obstrukcijo nadaljevala na nedavni seji, včeraj pa si je le premislila. A šele potem, ko so zlasti prizadeti podjetniki opozorili, da politika ogroža enkratno priložnost za ljudi na Krvavcu in pod njim. Na koncu je prav opozicija v zvezi z nakupom smučišča na Krvavcu sklicala izredno sejo občinskega sveta.

Politično ozračje v Cerkljah je pregreto zaradi očitkov županu Čebulju, ki pa so jih vsaj včeraj postavili na stran. Kot je predlagal župan, bo občina v roku izvedla cenitev smučišča Krvavec in oddala nezavezujočo ponudbo v svojem imenu in imenu podjetnikov, potem pa pridejo na vrsto bolj točne številke. »Vsi, ki želimo sodelovati in delujemo v neformalnem konzorciju, bomo odločili o svojem vložku, ko bo znana tudi cena. Škoda je, da smo izgubljali čas z nasprotji, potrebujemo skupen nastop in storil bom vse, da se to zgodi,« je dejal Andrej Kosec, vodja skupine podjetnikov, ki je bil povabljen na sejo.

Občina bi kupila dobro četrtino podjetja

Podjetnik in občinski svetnik Luka Štumberger je moral poslušati kritiko svojega ravnanja, ker je kot politik bojkotiral nedavno sejo, na kateri naj bi sklepali o sodelovanju občine pri nakupu Krvavca. »Daleč smo še od uspeha, gre za resen posel z mnogo vprašanji in postopki, ki jih moramo izpeljati, da lahko skupaj kupimo RTC Krvavec. Brez podjetnikov ni udeležbe občine in obratno,« je opozoril župan Čebulj.

Po osnovnem načrtu bi občina kupila 26 odstotkov deleža RTC Krvavec. Z do zdaj znanimi številkami so se svetniki seznanili na zaprtem delu izredne seje in potem soglasno podprli sklep, da se lotijo nakupa in pri tem seveda spoštujejo vse pogoje in postopke. Podjetniki pa se bodo sestali še ta teden in tudi jasno opredelili svojo vlogo in prispevek v projektu, ki ne bo majhen zalogaj niti za njihove denarnice. Pozneje naj bi vključili v odkup tudi zaposlene v podjetju.

V Cerkljah so tako dosegli soglasje o sodelovanju pri nakupu Krvavca, kar pa še ne pomeni, da jim bo nakup uspel. Do včeraj na primer še ni bilo jasno, ali so pri Uniorju dosegli podaljšanje roka za oddajo ponudbe. A župan Čebulj je optimističen in meni, da bodo lahko izpolnili pogoje in se začeli dejansko boriti za podjetje, ki ima v lasti žičniške naprave, medtem ko so zemljišča večinoma v rokah pašnih skupnosti.