Dolgoletni lastnik nogometnega kluba AC Milan Silvio Berlusconi je konec avgusta vendarle privolil, da njegovo podjetje Fininvest SPA klub proda kitajskim investitorjem.

Pogajanja so se začela že sredi leta 2015, vmes pa je večkrat kazalo, da bo posel padel v vodo. Zdaj se je izkazalo, da je malo znana kitajska združba Sino-Europe Sports Investment Management Changxing Co., ki jo vodi Li Jonghong, na začetku pogajanj zavajala italijansko podjetje.

Finančno stanje dokazali s ponarejeno garancijo

Svojo finančno sposobnost so namreč dokazovali z bančnimi garancijami, ki naj bi zagotavljale, da imajo na računu okrog 130 milijonov evrov, izdala pa naj bi jih banka Jiangsu. Bloomberg navaja, da eno od ponarejenih pisem prikazuje stanje na računu 25. aprila letos in je overjeno z žigom banke Jiangsu. Fininvest je na podlagi tega zagotovila nadaljeval prevzemna pogajanja s klubom. Bloomberg je pred nekaj dnevi dobil namig, da je bila garancija ponarejena, kar so jim potrdili tudi na omenjeni banki. Zagotovili so, da v njihovih arhivih ni dokazov, da bi kitajskemu konzorciju izdali takšno garancijo.

Konzorcij v izjavi za javnost ni ne zanikal ne potrdil, da so predložili ponarejeno garancijo, zapisali so le, da so še vedno povsem osredotočeni na to, da posel izpeljejo do konca.« Fininvest je bil v izjavi prav tako skop, dejali so, da »zadeve ne bodo komentirali«.

Silvio Berlusconi je AC Milan prodal v kitajske roke za skupno 740 milijonov evrov. Novi lastniki so že vplačali 100 milijonov predujma, ki ga ne bodo dobili nazaj niti, če posel pade v vodo. Zdaj imajo do novega leta čas, da poiščejo investitorje, ki bodo zagotovili še preostalih 640 milijonov, kolikor še dolgujejo Berlusconiju in Fininvestu.

Nove okrepitve, nov kader, nov stadion?

Kitajci so se zavezali, da bodo že januarja v ekipo vložili 100 milijonov evrov za okrepitve, skupno pa bodo v naslednjih treh sezonah za nove igralce porabili 350 milijonov. Ob tem je Li Jonghong podal tudi načelno privolitev, da bo v prihodnje v italijanski prestolnici mode zgradil nov stadion, ki bi nadomestil sicer legendarni, a zastareli San Siro.

Trenutno skupina Sino-Europe Sports Investment Management Changxing Co. partnerje vabi z obljubo, da bodo čez nekaj let delnice Milana vredne veliko več, saj naj bi se z njimi po dokončanju prevzema začelo trgovati tudi na kitajski borze, kjer bi bile tovrstne delnice vredne precej več kot na zahodnih trgih.