Inter je bil dolga leta v lasti družine Moratti, leta 2013 pa je Massimo Moratti prodal večinski delež indonezijskemu poslovnežu Ericu Thohirju, ki je takrat postal tudi novi predsednik kluba. Thohir je imel velike načrte, ki pa jih črno-modri na zelenicah niso uspeli uresničiti in so zadnja leta daleč od tega, da bi se lahko z Juventusom kosali za naslov italijanskega prvaka, ne uspejo pa se niti prebiti v ligo prvakov. Tudi letošnja sezona se je klavrno končala zgolj z osvojenim četrtim mestom, kar je bilo očitno dovolj tegob, da se je Thohir odločil klub prodati v kitajske roke.

Indonezijec bo sicer obdržal 31 odstotkov delnic kluba in bo ostal predsednik kluba, medtem ko bo častni predsednik Massimo Moratti družbi Suning prodal svoj celoten delež in v klubu ne bo več opravljal nobene funkcije. Kitajci so po včerajšnji sklenitvi posla postali 69,55-odstotni lastniki Interja.

»Mi se ukvarjamo z mednarodnimi posli in naša blagovna znamka bo kmalu velika tudi v Evropi. Sedaj smo sklenili partnerstvo z velikim evropskim klubom in glede na to, da priljubljenost nogometa na Kitajskem izjemno hitro raste, je bil nakup Interja strateška poteza. Se pa zavedam, da je prevzem lastništva Interja ob njegovi bogati zgodovini velika misija in odgovornost. Predsedniku Thohirju se ob tem zahvaljujem, ker je izbral nas in nam prodal večinski lastniški delež,« je ob sklenitvi posla povedal predsednik družbe Suning, Zhang Jidong.

-stari in novi večinski lastnik Interja Eric Thohir in Zhang Jidong (Foto: Reuters)

Kmalu v kitajske roke tudi AC Milan

Inter je s prodajo postal tretji italijanski klub, ki je v večinski lasti tujcev. Pred njim sta to usodo delila že Roma in Bologna, ki si ju lastijo Američani in Kanadčani. Bodo pa Kitajci kmalu povsem zavladali Milanu, saj je tik pred prodajo večinskega deleža kitajskemu konzorciju tudi Interjev mestni tekmec AC Milan, čigar predsednik Silvio Berlusconi je že pristal na prodajo kluba, pogajanja o ceni pa potekajo že več tednov.