Dolgotrajna izraelska blokada palestinskega območja ima hude posledice, med katerimi je tudi pomanjkanje goriva. Dotok električne energije v Gazo namreč nadzoruje izraelska električna družba, ki v Palestino pošilja le majhne količine elektrike. Humanitarne organizacije ocenjujejo, da Palestinci dobijo manj kot polovico nujno potrebne energije.

Krizo tako poskušajo premostiti z generatorji, za kar pa potrebujejo bencin ali dizelsko gorivo. Slednjega nato primanjkuje za avtomobile in druga prevozna sredstva, zato so palestinski študentje rešitev poiskali kar sami.

Avtomobil je nastal s pomočjo univerze

V sodelovanju z oddelkom za mehatroniko na univerzi Al Azhar v Gazi so z minimalnimi stroški razvili avtomobil, ki energijo pridobiva prek sončnih celic, nameščenih na streho avtomobila. Za idejo in izvedbo sta odgovorna Khalid Al Bardavil in Džamal Al Mikati.

»V mestu vozila na električno energijo niso dostopna, žal pa jih nihče ne zna izdelati sam. Zato smo morali motor nekoliko spremeniti. Pri nas je sonca na pretek, zato je bila to logična izbira,« je idejo za vozilo pojasnil Al Mikati.

Gre za trikolesnik, ki sicer ne bo mogel voziti hitreje kot 40 kilometrov na uro, a je tudi to veliko bolje kot vse razdalje premagovati peš.