Spletni uporabniki so podjetju očitali, da je iz svoje storitve google zemljevidi odstranilo Palestino in jo nadomestilo z Izraelom. Izbruh jeze je sledil objavi na Forumu palestinskih novinarjev o tem, da je Google 25. julija letos iz svojih storitev umaknil ime Palestina, odločitev pa so na forumu označili za zločin proti palestinskemu narodu in prejudiciranje razpleta spora med Palestino in Izraelom v korist slednjega.

Objava, ki so jo povzeli številni mediji, je sprožila podpisovanje spletne peticije, da se ime Palestina znova doda na Googlove zemljevide, v času pisanja prispevka je bilo teh podpisov že prek 300 tisoč.

Izginile vse geografske oznake

Peticija, ki jo je že 20. marca letos na spletni strani change.org objavil Zak Martin, poziva, naj Google odpravi krivično obravnavo Palestine in jo končno doda na svoje zemljevide. Pri tem spletno podjetje spominja na preteklo pozitivno prakso, ko je leta 2013 oznako palestinska ozemlja na lokalni strani iskalnika spremenil v Palestina. Sprememba je takrat sledila glasovanju Združenih narodov, ki je Palestini podelilo status države nečlanice opazovalke ZN.

Kdor danes obišče palestinsko Googlovo stran, bo opazil, da podpisa tam dejansko ni več. Vendar pogled na slovensko, nemško, britansko in vsako drugo Googlovo lokalno stran razkrije, da je podjetje lokalne oznake umaknilo z vseh strani, ne le s palestinske.

Različni zemljevidi v različnih državah, a ne vselej

Googlovi predstavniki so medtem pojasnili, da na njihovih zemljevidih nikdar ni bilo oznake Palestina, so pa ugotovili, da sta se zaradi napake izbrisala napisa Gaza in Zahodni breg (kar kaže spodnji zemljevid), ter zagotovili, da napako odpravljajo.

Kljub temu da so bile kritike o izbrisu Palestine neupravičene, pa ima peticija, da se jo vključi na Googlove zemljevide, smisel, saj je podjetje podobno storilo v nekaterih drugih primerih. Zemljevidi namreč niso v vseh državah enaki. Tako je na primer polotok Krim v ruski inačici Googlovih zemljevidov del Rusije, medtem ko je v ukrajinskem jasno narisan del Ukrajine. Slovenci na primer Krim vidimo označen s prekinjeno črto tako kot Gazo in Zahodni breg.

Ruska verzija

Ukrajinska verzija

Podobno velja za Kašmir, ki si ga lastita tako Indija kot Pakistan ter še nekatere sporne meje, ki si jih lahko ogledate na spletni strani Sporna ozemlja.

Po drugi strani pa Google zemljevidov ne prikroji vselej, saj pravijo, da je spornih območij več, kot so jih sposobni dodati na zemljevide. Tako je nedorečena meja med Slovenijo in Hrvaško na vseh zemljevidih ostaja označena s prekinjeno črto.

Enako velja tudi za mejo med Kosovom in Srbijo, ki je tako v Srbiji kot drugod po svetu označena s prekinjeno črto, je pa v nasprotju s Palestino na vseh zemljevidih jasno viden napis Kosovo.