Ljubljančani so pripotovali v Kidričevo z neprijetnimi spomini na gostovanji pred tremi leti, ko so se prvič v prvoligaški konkurenci merili z Aluminijem. Kidričani so namreč dobili obe tekmi, prva, konec avgusta 2013, je bila celo usodna za takratnega trenerja Ermina Šiljaka in športnega direktorja Mileta Ačimovića, ki sta odstopila v paketu. Tokrat je bila povsem druga zgodba, visoka zmaga s 3:0 pa na prvi pogled ne potrebuje dodatnega komentarja, a vendarle vsebuje en velik »če«.

Ampak najprej v prvi polčas, v katerem je Olimpija odigrala pravo simultanko, katere plod je bila tudi zmagovita akcija podajalca Klinarja in Elekeja, ki je zadel tretjič letos. Zdelo se je, da so ob takšni gostujoči premoči Kidričani brez kakršnih koli možnosti za preobrat, a sta v drugem polčasu na igrišče pritekli drugačni enajsterici. »Naš prihod na igrišče v drugem polčasu je bil katastrofalen. Ko se je tekma lomila, smo imeli tudi nekaj sreče, da smo iz tega trpljenja prišli do drugega zadetka,« je priznal ljubljanski strateg Luka Elsner. Imel je prav, kajti v drugem polčasu je bila zrcalna slika prvega, a z domačim obleganjem ljubljanskih vrat. Pa ne samo to, težavam se je pridružila tudi smola, ko je Eleke nespretno pohodil Turkalja in z zvitim gležnjem obležal in končal tekmo. Nato pa še ena »zrcalna slika«, vendar z odsevom iz prejšnjega kroga, ko je Olimpija v Stožicah v končnici derbija proti Gorici dobila najstrožjo kazen zaradi igranja z roko. V Kidričevem smo videli še bolj evidentno igranje z roko, saj je Matič strel dobesedno blokiral, a je sodnik Žnidaršič ocenil, da niso bili izpolnjeni vsi pogoji za enajstmetrovko. »Ne vem, kaj se dogaja. Že prejšnjo tekmo v Domžalah smo bili oškodovani ob nedosojeni enajstmetrovki in priznanem zadetku, ki ga ni bilo, tokrat ponovno. Že res, da je bila Olimpija boljša, ampak če bi v drugem polčasu sodnik pravilno reagiral in bi izenačili, bi tekma dobila drugačen potek,« je bil neposreden domači trener Bojan Špehonja.

Dogodek je očitno povsem zmedel domačo ekipo, saj je po globinski podaji pred vratarja sam prišel Miha Zajc in s svojim četrtim letošnjim zadetkom utrdil vodstvo Olimpije. »Dosegam zadetke, kar je super, ampak vseeno je pomembneje, da zmagujemo in smo ponovno na vrhu letvice,« je poudaril Olimpijin reprezentant. Po njegovem zadetku je začelo deževati, gledalci so začeli trumoma zapuščati tribune in hitro zatem še potrditev ljubljanske zmage s prvoligaškim prvencem Leona Benka.

Maribor se je izvlekel v Krškem

Maribor je v Krškem trepetal vse do zadnjega sodnikovega žvižga in se rešil šele v podaljšku z zmagovitim golom Marwana Kabhe. Vijolični so pobudo kronali z vodilnim zadetkom Dareta Vršiča, nato pa se jim je ustavilo. Posavci so zaigrali pogumneje, Klemen Šturm je z leve strani poslal oster predložek, ki je preletel vratarja Jasmina Handanovića in končal v gostujoči mreži. Maribor je v drugem polčasu imel večjo posest žoge, zmagal pa po srečnih okoliščinah, ko je žoga po strelu Kabhe presenetila vratarja Marka Zalokarja. »Da smo trepetali? No, zahtevno tekmo smo tudi pričakovali. Na začetku smo imeli pobudo, v nadaljevanju pa je bilo tudi zaradi slabega igrišča vse težje kombinirati,« je dejal mariborski trener Darko Milanič. Njegov kolega na krški klopi Tomaž Petrovič pa je pristavil: »V uvodnih dvajsetih minutah nismo bili na dovolj visoki ravni, nato pa smo zaigrali bolje. Čestital bi fantom za igro, žal pa mi je, da smo praznih rok ostali šele tik pred koncem.«

Radomljani tudi v devetem krogu niso okusili slasti zmage, čeprav so bili proti Rudarju blizu treh točk. V razgibani predstavi so vsi štirje zadetki padli v drugem polčasu, odločilnega za neodločenih 2:2 je prispeval Dominik Glavina. Trener Radomelj Jani Žilnik je rekel, da ni zadovoljen, ker je njegovo moštvo dvakrat vodilo in obakrat zapravilo prednost. »Pozitivno je, da smo dokazali, da se lahko enakovredno merimo z Rudarjem. Igralce bi pohvalil za pristop.« Strateg Rudarja Slobodan Krčmarević je videl »dobro tekmo«, za Radomlje pa je dejal, da so boljše moštvo, kot kaže položaj na lestvici, kjer so prepričljivo zadnji. V Celju so gostovale Domžale, ki jih po odhodu Luke Elsnerja vodi Simon Rožman, nekdaj tudi celjski trener. Ko je že vse kazalo na delitev točk, je v 92. minuti za celjsko zmago zadel Matej Podlogar. »V športu je pot vedno trnova, nihče ti nič ne podari. V drugem polčasu smo bili boljši, a plačali visoko ceno, ker v zadnjih minutah nismo izbijali žoge iz kazenskega prostora,« je povedal Simon Rožman. Primorski derbi med Gorico in Koprom bo zaradi zasedenosti igrišča v Novi Gorici odigran 28. septembra.