Agencija za trg vrednostnih papirjev je vložila dve kazenski ovadbi, povezani z Gorenjem, in sicer zoper fizično in pravno osebo. Razlog: razširjanje notranje informacije. Neuradno je ovadena fizična oseba predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac.

Ponovimo, za kaj gre: prvi mož Gorenja se je 20. julija kot član posvetovalne skupine predsednika vlade s področja gospodarstva udeležil srečanja pri premierju. V pogovoru na štiri oči je tedaj Mira Cerarja seznanil s skrbnim pregledom Gorenja, za katerega se je odločil japonski Panasonic. Po pogovoru je sicer predsednika vlade po navedbah naših virov zanimalo, ali bi veljalo s to informacijo seznaniti še koga.

ATVP: Zakonodaja je jasna

ATVP na vprašanja o tem, koga so ovadili, ne odgovarja, prvi mož agencije Miloš Čas tudi ne želi odgovoriti na vprašanje, ali bi sam, če bi bil na mestu predsednika uprave Gorenja, o Panasonicovem skrbnem pregledu obvestil koga iz politike. Kot posameznik imam do tega zelo jasno stališče, pravi, ki pa ga na svoji funkciji ne more razkriti. »Zakonodaja nas zavezuje k obveznosti varovanja zaupnih informacij, konkretnih nadzornih postopkov ne smem komentirati,« poudarja Čas. Zakon je po njegovih besedah povsem jasen: velja prepoved razkrivanja notranjih informacij kateri koli osebi, razen če se to stori »pri običajnem opravljanju svoje zaposlitve, poklica ali nalog«.

V Gorenju in v kabinetu premierja Cerarja pravijo, da jih kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) niso kontaktirali. V NPU pa ponavljajo, da so prejeli kazensko ovadbo zaradi razlogov za sum uradno pregonljivega kaznivega dejanja in da v tej zvezi vodijo predkazenski postopek, ki je v začetni fazi, zato drugih informacij ne morejo posredovati. Tako ne odgovarjajo, ali je ovadena pravna oseba Gorenje, fizična pa predsednik uprave te družbe.

Informacija, pomembna za celotno gospodarstvo

»Kaj je 'običajno opravljanje svoje zaposlitve', o kateri govori zakon, je seveda vprašanje. Kaj je delo predsednika uprave gospodarske družbe? Dejstvo, da je Bobinac o tako pomembni zadevi obvestil tudi predsednika vlade, se mi zdi razumljivo, saj je takšna informacija pomembna za celotno slovensko gospodarstvo. Bobinčevega pogovora s premierjem na temo Panasonicovega skrbnega pregleda zato sam osebno ne bi štel kot kršitev prepovedi po zakonu, to razkritje se mi ne zdi sporno in po moji oceni ne gre za nasprotje z zakonom,« ocenjuje Miha Juhart, profesor z ljubljanske pravne fakultete in dolgoletni predsednik strokovnega sveta ATVP.

Juhart ob tem še opozarja, da zakonodaja z določbami prepovedi razkrivanja notranjih informacij stremi predvsem k temu, da bi preprečila trgovanje na temelju notranjih informacij. »Lahko pa je Bobinčevo dejanje razkritja notranjih informacij k temu trgovanju pripomoglo,« dodaja. Razmišlja še, da je morebiti prvi mož Gorenja s tem dejanjem vendarle storil prekršek. A v ATVP pravijo, da v zvezi z Gorenjem prekrškovnega postopka ne vodijo.

Gorenje: Premier ni nepoklicana oseba

V Gorenju morebitne kriminalistične preiskave ne morejo komentirati, saj so za njeno vsebino izvedeli zgolj iz medijev, uradno pa niso bili o ničemer obveščeni. »Če pa vaše navedbe držijo, da gre za očitke glede dajanja informacij nepoklicani osebi, s čimer je mišljen predsednik vlade, jih ocenjujemo kot neutemeljene in povsem brez pravne osnove, saj predsednik vlade ni nepoklicana oseba,« ocenjujejo. Skupina Gorenje je drugi največji izvoznik, ki ustvari skoraj 1,3 milijarde evrov na leto, in eden najpomembnejših zaposlovalcev v državi – zaposlujejo 10.500 ljudi, od tega 6000 v Sloveniji. Poudarjajo, da ima njihovo poslovanje skozi oskrbo v Sloveniji številne multiplikativne učinke na naše gospodarstvo. »Letno v državni proračun prispevamo tudi 50 milijonov evrov davkov in prispevkov. Družba je zato uvrščena med pomembne naložbe države, zaradi česar je bila informacija predsedniku vlade razkrita kot zaupen podatek z opozorilom, da gre za poslovno skrivnost in notranjo informacijo, ki še ni bila objavljena. Skladno z zakonom o trgu finančnih instrumentov je namreč dovoljeno informacijo razkriti osebi, ki jo zavezuje obveznost zaupnosti, in predsednik vlade je že po svoji funkciji tak podatek dolžan varovati kot tajen,« poudarjajo v Gorenju. Dodajajo, da imajo interes, da pristojni organi, skladno s svojimi zakonskimi pooblastili, izvedejo vse potrebne postopke, saj bo le tako mogoče ugotoviti, ali je kdo, iz ali zunaj Gorenja, odgovoren za nedovoljeno razkritje notranjih informacij.

Spomnimo še, da se je Gorenje po posvetovanju s pravnimi strokovnjaki odločilo za odlog objave notranje informacije o Panasonicovem skrbnem pregledu. Informacijo pa objavilo šele tisti dan, ko smo jih na to temo povpraševali iz dveh medijskih hiš. Odločitev o uporabi tega instituta sicer ni nič izjemnega, saj je bil v zadnjih petih letih v Sloveniji po podatkih ATVP uporabljen 17-krat.