Čeprav sta v soboto na zelenico stopili najdražji začetni enajsterici v zgodovini nogometa – za vseh 22 igralcev naj bi kluba skupno odštela okoli 800 milijonov evrov – pa je že 172. obračun mestnih tekmecev minil v senci trenerskega dvoboja med Josejem Mourinhom in Josepom Guardiolo. Velika tekmeca še iz časov, ko sta vodila Real Madrid in Barcelono, sta si nasproti stala že sedemnajstič. Še osmič je iz dvoboja kot zmagovalec izšel Katalonec, ki za osem let starejšega stanovskega kolega ostaja težko rešljiva uganka. Mourinho je namreč proti Guardioli vpisal zgolj tri zmage, v zadnjih desetih medsebojnih srečanjih pa vsega eno.

In kako je najbolje plačani trener na svetu Mourinha taktično ukanil tokrat? Če je verjeti besedam portugalskega stratega, je bila krivda za neuspeh izključno njegova. »V začetno postavo sem uvrstil tri nogometaše, ki bi jih, če bi vedel, da bodo tako odigrali, pustil na klopi. A tako je v nogometu, igralci občasno razočarajo trenerje. Kot trener prevzemam krivdo, saj odločitve sprejemam jaz,« se je s pepelom posipal Jose Mourinho, ki ga je na celotnem srečanju z novim zadetkom bržkone razveselil zgolj Zlatan Ibrahimović.

Je pa zato precej srečnejšo roko pri izbiri nogometašev imel Guardiola, ki je zadel v polno z Nigerijcem Kelechijem Iheanachom. Devetnajstletnik je v konici napada uspešno nadomestil kaznovanega Sergia Agüera, saj je podal za prvi in zadel za drugi gol svojega moštva. Najstnik je v 29. nastopu za City dosegel deveti zadetek, še bolj pa je impresiven podatek, da je za to potreboval le 13 strelov.

Identičen izkupiček kot Iheanacho je na derbiju uspel njegovemu soigralcu Kevinu de Bruynu, ki si je za svojo predstavo prislužil naziv igralca tekme. Belgijec postaja nepogrešljiv člen meščanov, saj je v 46 nastopih zanje prispeval že 17 golov in 15 podaj. »Ti fantje imajo srce,« je po tekmi svoje varovance v oblake povzdigoval Josep Guardiola, ki je po Mourinhu, Guusu Hiddinku in Carlu Ancelottiju postal šele četrti trener s popolnim izkupičkom v uvodnih štirih krogih angleškega prvenstva.