Apple tudi po smrti markantnega Steva Jobsa sledi preverjenemu in zanje značilnemu marketinškemu pristopu ustvarjanja družbenega navdušenja, ko gre za predstavitev novih naprav. Da bo letošnji september postregel z Applovimi novostmi, je bilo že dolgo jasno. Da bomo letos lahko ugledali tudi nov model kultnega iphona, pa je med tehnološkimi navdušenci završalo šele, ko so izbrani povabljenci na ekshibicijski dogodek dobili povabila s pomenljivim sporočilom: »Se vidimo 7.«

To je sprožilo val ugibanj in utemeljitev strokovnjakov iz fotelja, kako bo videti nov model. Mnogi prekaljeni poznavalci pa so napovedovali dvojno kamero pa tudi ukinitev reže za slušalke, ki je med uporabniki sprožala največ negodovanja in polemik.

»Najboljši iphone, kar smo jih ustvarili«

Sedmi september pa je medtem napočil in oči v dvorani Billa Grahama Civic v San Franciscu so bile uprte v direktorja Tima Cooka. Kot se spodobi, je nastop začel v znani maniri počasnega stopnjevanja, ko se je na zaslonu vendarle prikazal novi model telefona.

»In tu je! To je najboljši iphone, kar smo jih ustvarili!« Stavek, ki zveni kot odmev iz preteklih predstavitev. »Iphone je zlati standard industrije. Do zdaj smo jih prodali že več kot milijardo. Je najbolje prodajan mobilni telefon v zgodovini,« je ponosno poudaril Cook. In razlogov za ponos ima kar nekaj. Novi model je vizualno dovršen, saj ga odlikuje posebno monolitno aluminijasto ohišje, za katero so morali razviti povsem nov način obdelave. Ohišje je po novem odporno proti vdoru vode in prahu, pri čemer varnost zagotavlja certifikat IP67.

Iphone 7 plus z dvojno kamero

Kamera iphonov že od nekdaj slovi kot ena boljših na trgu. Nova prinaša še dodatne izboljšave pri zajemanju fotografij in videoposnetkov, različica na modelu iphone 7 plus pa uvaja dvojno kamero. To omogoča zajemanje posnetkov z visoko ravnjo globine, kar je sicer lastnost, ki jo navadno srečamo pri fotografiranju s sposobnejšimi fotoaparati. Trenutno pa je na trgu denimo suveren konkurent na tem področju Huaweijev model P9.

Novi telefon ima zvočnike nameščene na prednjo stran ohišja, torej usmerjene proti uporabniku. In da, Apple je dejansko ukinil režo za slušalke. »Pogum je potreben, da lahko premikamo stvari,« je idejo povzel govorec na odru. Uvajajo namreč novo serijo brezžičnih slušalk airpods, ki po zaslugi kopice senzorjev in novega čipa omogočajo prvovrstno zvočno in uporabniško izkušnjo. Za vse tiste, ki se starim modelom slušalk ne želite odreči, pa napovedujejo temu primeren priključek, ki se bo namestil v režo za polnjenje.

Najnovejša pametna mobilna telefona bosta v Sloveniji na voljo od 23. septembra naprej, v Združenih državah Amerike pa bodo prednaročila sprejemali od jutri naprej.