Apple tudi po smrti markantnega Steva Jobsa sledi preverjenemu in zanje značilnemu marketinškemu pristopu ustvarjanja družbenega navdušenja, ko gre za predstavitev novih naprav.

Začetek septembra je že od leta 2012 vsako leto rezerviran za predstavitev novega modela iPhonea. In ko je Apple pred kratkim pomembnim gostom razposlal vabila za svoj ekshibicijski dogodek z geslom »Se vidimo 7.«, je seveda med tehnološkimi navdušenci završalo in začeli so ugibati o novem modelu iPhone 7, ki naj bi ga predstavili.

Uradno sicer nikjer ni potrjeno, da bodo jutri, 7. septembra, dejansko predstavili sedmico, vendar so poznavalci prepričani, da bo tako. Strokovnjaki iz fotelja ugibajo tudi, da delček "Se vidimo" naznanja povsem spremenjeno kamero telefona z veliko boljšo zaznavo globine (to naj bi nakazovala tudi grafika na vabilu). Takšnih in drugačnih ugibanj je seveda cela kopica in nekatera po mnenju strokovnjakov celo držijo.

Glede na to, da vsi pričakujejo nov model, in ne zgolj posodobljene različice s kratico »S«, so pričakovanja toliko večja. Sledi izbor ugibanj o posodobitvah in novostih, ki jih lahko pričakujemo.

Zaslon

Podpiral bo polno ločljivost 1080p brez tehnologije OLED (slednjo naj bi dobil šele posodobljen model leta 2017). Na voljo bosta dve velikosti: 4,7-palčna in 5,5-palčna.

Zaslon bo segal do roba ohišja. Posodobljena bo tudi funkcija 3D touch – to pomeni izboljšano delovanje tehnologije, ki zaznava jakost pritiskov s prsti na zaslon.

Ohišje

Vizualno bo sedmica zelo podobna modelu 6S, ohišje pa bo vodoodporno. Apple bo dodal tudi novi barvni različici, in sicer »vesoljsko temno« ter modro.

Ohišje bo še tanjše kot pri dosedanjih modelih. Govori se o debelini 6 do 6,8 milimetra.

Cena

Ta naj bi ostala nespremenjena. V Združenih državah Amerike se bo tako gibala okrog 650 ameriških dolarjev (v Evropi pa prav toliko evrov) – razlika je le, da boste za to ceno zdaj dobili 32 gigabajtov (GB) vgrajenega pomnilnika namesto 16. Na voljo bo tudi različica z 250 GB pomnilnika, za katero bo treba odšteti več kot 850 dolarjev, kolikor zdaj stane iPhone 6S s 128 GB pomnilnika.

Pod pokrovom

Sedmico bo poganjal šestjedrni procesor, imela bo 3 GB delovnega spomina.

Brez reže za slušalke

Gre za najbolj kontroverzno med predvidevanji. Apple bo skušal svoje uporabnike navaditi na uporabo slušalk, ki se povezujejo prek brezžične povezave bluetooth. Za povezavo slušalk prek kabla bo treba dokupiti priključek.

Kamera

Na ohišju bo izginila izboklina zaradi kamere. Kamera bo imela večji in zmogljivejši senzor, ločljivost pa naj bi ostala pri 12 MP. Leča kamere za boljše posnetke v slabši svetlobi bo večja. Dvojne kamere za zdaj še ne bo.

Baterija

Čeprav se bo ohišje stanjšalo, bo imel novi telefon večjo in zmogljivejšo baterijo.

Druge novosti:

– na jakost pritiska občutljiv gumb na ohišju,

– naprave bodo podpirale brezžično polnjenje.

Za odgovor na vprašanje, kaj od naštetega bomo dejansko lahko videli, pa bo treba počakati do jutri.