Praznik kraškega šetraja

Na domačiji Belajevih v Kačičah na Krasu bodo v soboto, 11. septembra, priredili drugi praznik kraškega šetraja, začimbe, ki jo gojijo na njihovem vrtu, raste pa tudi divje. Kraški šetraj ima močnejši okus kot vrtni, velja tudi za afrodiziak, močna pa je tudi njegova zdravilnost, predvsem se uporablja kot diuretik. Na prazniku kraškega šetraja pri Belajevih bo mogoče spoznati vse zdravilne vrline tega zelišča, si ogledati zeliščni vrt, se naučiti, kako iz začimbnic narediti hidrolate, ter seveda pokusiti jedi, začinjene s kraškim šetrajem. Podrobnejši program si lahko ogledate na www.belajevi.si.

Grdo korenje je bolj zdravo

V veleblagovnicah je težko kupiti zelenjavo, ki ne bi imela popolnega videza, recimo zakrivljeno korenje, od vej brazgotinasta jabolka ali krompir, ki ni prav nič elipsast. Toda znanstveniki so ugotovili, da imata zelenjava in sadje nepravilnih oblik boljši okus ter je tudi bolj zdravo. Jabolka in hruške, ki so nepravilno raščene zaradi vej, imajo od dva do pet odstotkov več sladkorja. Prav tako so ugotovili, da »grda« zelenjava vsebuje več antioksidantov in drugih hranljivih snovi. Po mnenju ameriških znanstvenikov zato, ker se je moral plod bolj boriti za obstanek.