Gostovanje v drugem krogu kvalifikacij za evropsko prvenstvo je za košarkarsko reprezentanco Slovenije predstavljalo pravo učno uro. Spoznala je namreč lahko, kaj pomeni igranje na vročem gostujočem terenu, kjer se sicer manj kakovostni nasprotnik razleti na krilih domačih navijačev, vzdušju nekoliko podleže sodniška trojica in za nameček še nimaš svojega dne. Ni kaj, nastopanje v kvalifikacijah ima svoje zakonitosti, kar je na svoji koži v preteklosti okusila tudi že kakšna izmed evropskih velesil. Slovenija je sicer proti Bolgariji iz Botevgrada odnesla celo kožo, a tako selektor kot igralci vedo, da igra ni bila niti blizu tistemu, kar si želijo.

Ko so slovenski košarkarji tekmo v Areni Botevgrad odprli podobno kot proti Kosovu in pred koncem prve četrtine vodili že za 14, se je zdelo, da naloga za izbrance selektorja Igorja Kokoškova ne bo težka. A nato je prišlo do zdaj že standardnih padcev v igri, ki so nasprotniku dovolili, da se je približal. Slovenija je v drugem polčasu znova povedla za 14, a se je slika ponovila. Izgubljene žoge, nekaj nedosojenih udarcev Bolgarov in slabih odločitev v napadu je privedlo do tega, da se je vprašanje o zmagovalcu odločalo v sami končnici. »Tekmo smo dobili. To je najpomembnejše. Z igro pa seveda ne morem biti zadovoljen, saj smo sposobni precej več. Na trenutke smo bili na parketu izredno neodgovorni, z izgubljenimi žogami, ki jih je bilo kar 23, pa smo nasprotnika sami vrnili v boj za zmago. Bolgari so igrali agresivno in na meji prekrška, na kar nismo znali odgovoriti. Ne glede na vse, pa smo na koncu dokazali, da smo boljše moštvo,« je dogodke analiziral selektor Igor Kokoškov.

Medtem ko je s 14 od skupno 19 točk v prvem polčasu slovenski voz vlekel Edo Murić, je v drugem odgovornost na svoja pleča prevzel kapetan Goran Dragić (izredno pomembno trojko je v zaključku dodal tudi Klemen Prepelič). V tem obdobju je namreč dosegel vseh svojih 20 točk, temu dodal še devet asistenc, a imel hkrati kar sedem izgubljenih žog. »Tokrat na parketu nismo bili dobro organizirani, kar je predvsem moja napaka. Moral bi umiriti igro, a je bilo to ob agresivnih Bolgarih, ki so pri igri 'pick and roll' stalno prevzemali, težko. Videli smo, da lahko naredimo razliko kadar koli, a nato pademo,« je povedal Goran Dragić in razložil, zakaj je prišlo do tako velikega števila izgubljenih žog. »Slaba komunikacija in agresivno pokrivanje nasprotnika po celem terenu. Poleg tega nismo izpolnjevali dogovorov s treningov. Slabo smo stali na parketu in se zato pogostokrat ujeli ob avt liniji, kjer je težko najti rešitev. Napake bomo analizirali in verjamem, da jih ne bomo več ponavljali.«

Edo Murić, ki je točkovnemu izkupičku dodal še osem skokov in bil drugič zaporedoma izbran v najboljšo peterko kroga kvalifikacij, je priznal, da kljub zmagi veselja v slačilnici ni bilo. »Nismo bili pravi, zato bi kaj lahko tudi izgubili. Treba bo pogledati napake in si tega nikoli več dovoliti. Zdaj namreč prihaja Ukrajina, ki je najtežji nasprotnik v skupini.«

Preostali izid 2. kroga v skupini E: Kosovo – Ukrajina 63:70 (17:17, 34:32, 52:52, Doellman 20, Berisha 11; Korniienko 20, Kravtsov 12), vrstni red: Slovenija in Ukrajina 2-0, Bolgarija in Kosovo 0-2.