Teniška igralka Polona Hercog, edina slovenska predstavnica v posamični konkurenci na letošnjem odprtem prvenstvu ZDA, bo za vedno zapisana kot prva, ki je predala dvoboj na prenovljenem osrednjem igrišču Flushing Meadows parka, na stadionu, imenovanem po Arthurju Ashu, ki po novem pod pomično streho pred dežjem lahko obvaruje točno 23.711 gledalcev.

Igre proti drugi igralki sveta, Nemki Angelique Kerber, zaradi očitne slabosti Polona ni mogla končati. Zgodila se ji je vrsta nepredvidljivih dogodkov – od poraza v prvem kolu na olimpijskih igrah v Riu, kjer si je poškodovala še ramo, vročinsko hladilnih udarcev v New Yorku, kjer je zunaj čez 30 stopinj Celzija, v zaprtih, s klimatskimi napravami ohlajenih prostorih pa pod 20, do znakov viroze in odsotnosti njenega fanta in trenerja Hrvata Željka Krajana, ki ga je močno pogrešala.

Predaja Polone Hercog je na njeno tiskovno konferenco privabila presenetljivo veliko novinarjev. Zanimanje za našo igralko je bilo kmalu pojasnjeno. Mariborčanka se je zapletla v manjši, v športnem žargonu bi ga lahko poimenovali »nefair« škandal, čeprav formalno ni kršila nobenih pravil. Zaročenka Stanislasa Wawrinke Hrvatica Donna Vekić jo je na enem od družabnih omrežij ošvrknila, ker bi ji kot srečni poraženki lahko prepustila mesto na glavnem turnirju, saj naj bi bilo popolnoma jasno, da zaradi poškodbe dvoboja z Angelique Kerber Slovenka ne bo končala. Polona, ki je za nastop dobila 43.000 dolarjev, ji je odgovorila, da ni ona kriva, da je Hrvatica izgubila v zadnjem kolu kvalifikacij, in da ne more poznati njenih težav.

V minulih dneh je sicer v New York odločno priletela Jelena Djoković, Novakova žena in mama njunega sina Stefana, kajti nepreverjene govorice o grozeči ljubezenski aferi prvega igralca sveta s slavno filmsko lepotico iz Indije Deepiko Padukone je bilo treba v kali zatreti. Ugiba se tudi o poškodbi Srbove zlate desnice, zaradi katere bi lahko predčasno zapustil zadnji grand slam v letošnji sezoni. Novak Djoković, ki je med dvobojem dal na igrišče poklicati tudi maserja, je po zmagi nad Poljakom Jerzyjem Janowiczem zatrdil, da ni nobenega strahu, da bi ga poškodba ovirala na poti do vrha.

Sicer pa je novo streho na igrišču Arthur Ashe z govorom »krstila« Billie Jean King, neponovljiva teniška šampionka, po kateri se imenuje celoten teniški center v Flushing Meadows parku, angleški pevec Phil Collins pa je slovesnosti dodal svoj nastop. Močan kondenz na stadionu je največja težava v vročih dneh, ko se ob dežju v sedmih minutah sestavi streha nad osrednjimi igriščem. Da se ne bi kot notranji dež vlaga vsula po gledalcih, so morali pod stropom naknadno vgraditi še posebne klimatske šobe.