»Bršljanke in surfinije!« je veselo vzkliknila gospodična iz Dolenjske in vse v avtobusu seznanila z imeni rož, ki praviloma krasijo tirolske hiše. Tako tudi balkon in okenske police hiše v tirolskem zaselku Ellmau. Hiše, v kateri snemajo prizore iz ordinacije v nadaljevanki Gorski zdravnik. Nekaj naprej od Kitzbühla je sicer to.

Naval, primerljiv z novoletnimi izleti

Zaradi serije se je v soboto na Tirolsko odpravilo 17 avtobusov slovenskih privržencev. In prihajajoči konec tedna naj bi se jih tja odpeljalo še nadaljnjih 18. Veliki zadetek turistične agencije Go Holidays iz Prekmurja. Saša Fras, glavni koordinator ekspedicij, je povedal: »13. julija sem šel na morje in tisti dan smo objavili ponudbo za izlet. Ko sem se po sedmih dnevih vrnil, smo imeli že 400 mest prodanih in takrat je bilo jasno, da bo to naval. Naval, ki bi se ga iz naše prakse dalo primerjati le z novoletnimi izleti v Bratislavo pred leti, ko smo tja peljali 60 avtobusov. Tudi tam oziroma takrat nam ni bil povsem jasen vzrok. Prav tako ne v tem primeru. A na idejo je prišla kolegica, ki je serijo gledala vsak večer in je rekla: 'Glej, rože so lepe, gore so lepe, ljudje serijo gledajo in šli bodo na izlet.' Rože so zares pomemben moment. Vsi sprašujejo po njih in naše vodnike smo morali dodatno izobraziti.«

Surfinije ali petunije seveda niso prav nič posebej tirolske rože, a kot pravi stara umetnostna modrost, je pri predstavah zelo važen kontekst. Če zamašek steklenice položiš na mizo doma, je povsem nekaj drugega, kot če ga razstaviš v Louvru. Tirolska pa za Slovenca ali še bolj Slovenko predstavlja malodane zgodovinski rožni kontekst. Gre za staro navezo. Rože znajo biti tam lepše. Tako navsezadnje pravi pesem. »Moj fantič je na Tirolsko vandral,« se reče stari narodni, v kateri Slovenec na žalost Slovenke podleže čarom Tirolke. Ki ga zapelje prav s pušeljcem oziroma z rožami.

No, dandanašnji Slovenci se razen smučarjev pozimi na Tirolsko ne odpravljamo posebej zagnano. Pa tudi smučarji se nemalokrat raje odločijo za kaj bližnjega. Kajti približno pet ur vožnje do tja in pet ur nazaj ni malo. Med potniki in potnicami so prevladovali dolenjski, zasavski in štajerski naglasi. In starejše gospe. »Mene je prijavila hčerka, ki ne gleda serije, ima pa rada gore in je hotela priti pogledat, kako je tukaj. Ne rečem, da ni lepo. Mi je všeč, vendar na dopust sem ne bi šla. Raje grem na morje,« je povedala mati gospodične, ki je uvodoma pokazala poznavanje rož. Koordinator Fras je pojasnil: »Ena žlahtna štorija in Usodno vino sta se poskušala ali se še vedno poskušata podobno tržiti, kot se Gorski zdravnik, vendar je uspeh manjši. Slovencem je težko prodati organizirano Slovenijo. Ljudje gredo tja sami, v tem primeru so pa negotovi in gredo raje organizirano prek agencije. Slovenci na Tirolsko ne potujejo. Kak Kitzbühel ali Innsbruck, več pa ne.«

Na Tirolskem vse v najlepšem redu

Gospod Hans Leintner, lastnik hiše iz 16. stoletja, v kateri so si obiskovalci lahko ogledali ordinacijo dr. Martina Gruberja, torej glavnega lika serije, je v soboto po »tamalem« iztržil kakih 3000 evrov. Vstop v hišo je stal 2 evra, skodelice z likom dr. Gruberja 10 evrov, na voljo pa je bilo tudi drugo blago. Nadaljevanka se snema deseto leto, njegova hiša pa je tretja lokacija. Predvidoma se bo nadaljevanka snemala še tri leta, kar je zanj zelo perspektivno. Število vseh obiskovalcev, ki so do zdaj prestopili njen prag, ni znano. Po večini gre za nemške turiste oziroma za turiste, ki v tistih krajih letujejo tako in tako. Bodisi pozimi ali pa poleti. Delež letnih in zimskih turistov v Avstriji je skorajda izenačen oziroma zimski prevladujejo za zgolj slabih deset odstotkov, je med drugim pojasnil resnični Martin. Martin Popit, naš vodnik v avtobusu.

Čeprav je Ellmau na vsega 820 metrih nadmorske višine, kar je le 14 metrov višje od Kranjske Gore, se gospod Leintner ne spomni, da bi bila zima kdaj kopna. Okoli Ellmaua je sto žičnic. Vse so na severnih vzpetinah, tudi zato, ker na južnih pobočjih naravovarstveniki ne dovolijo gradnje. Na Tirolskem je vse v najlepšem redu. Stvari tečejo gladko in urejeno. Samo rože so letos dejansko problem. Vsaj za gospoda Leintnerja, ki letos nikakor ni zadovoljen z njimi. »Pomlad je bila neugodna in do danes si niso opomogle. Junija, ko se je nadaljevanka snemala, so bile prekratke in prenizke. Zato v nadaljevanki nastopajo umetne. Sicer pa rože potrebujejo dovolj, vendar ne preveč vode, malo gnojila in pa pogovarjati se je treba z njimi, kot z ženskami.« Zaliva jih vsak dan, za kar ima napeljan sistem cevi, tako da zgolj odpre vodo. Kot je še dodal, je kdaj gneča enostavno prevelika. Tablico z napisom dr. Martin Gruber so s pročelja hiše ukradli že trikrat. In to še preden so tja navalili Slovenci. Oziroma Slovenke. Ki nad videnim niso bile niti razočarane niti nadfascinirane. »Jezes, to je tak malo?! Vse je tak nizko,« se je blago pridušala štajerska gospa. Večino obiskovalcev je presenetilo, da so hiša in prostori nasploh po televiziji videti večji, kot so v resnici. »To dvorišče pred hišo na televiziji zgleda, kot da na njem lahko parkira deset avtomobilov, v resnici je pa ozko,« je ugotavljal drugi gospod. Poleg hiše z ordinacijo so si privrženci serije lahko ogledali še nekaj drugih snemalnih točk in si privoščili še kakšno tirolsko dobrobit. Mimogrede rečeno po dokaj nezasoljenih cenah. Dunajček s pomfrijem vsega 12 evrov.

»Dr. Gruber« ni igral golfa

A kot rečeno, je nadaljevanka nemalokomu služila zgolj kot povod za izlet v kraje, kamor nemalokdo nemara ne bi nikdar šel. Za malo poletno pustolovščino. Tudi skupinsko. »Tako je, kot je v filmu. Gledam vsako serijo. Tako sem gledala samo še Italijansko nevesto, kjer je pa glavna vloga ženska oseba. Spontano smo se odločile. Glavna pobudnica je bila moja sestra, ki je zasledila oglas za izlet. In potem smo šle, čeprav se družimo tudi sicer na vikendu. Zadnjič smo bile skupaj pred štirinajstimi dnevi,« je povedala gospa Slavica iz Črneče vasi pri Kostanjevici, predstavnica ekipe žlahtnic iz Dolenjske. Vesele gospe. »Ponavadi gremo v Dalmacijo, obirat mandarine,« je dodala ena od njih. Pregled pri dr. Gruberju je izostal, prav tako pa Hans Sigl, igralec, ki ga igra, v času naše ekspedicije na bližnjem igrišču ni igral golfa. Kar menda počne dokaj redno.