Nemška serija Gorski zdravnik, ki je zasvojila tudi slovenske gledalke in gledalce, ni samo zadetek v polno za televizijo ZDF, ki jo producira, ali Pop TV, ki jo predvaja pri nas, ampak za vso Tirolsko. Ta namreč prav na račun serije doživlja pravi turistični razcvet, če se boste odpravili med tirolske hribe in pašnike, pa se pripravite na to, da boste zagotovo naleteli tudi na Slovence. Ker so potencial serije zavohale tudi slovenske turistične agencije, se je to poletje namreč razcvetela ponudba paketov, ki vabijo po poteh Gorskega zdravnika, torej po lokacijah, po katerih se giblje glavni junak serije Martin Gruber.

»Zanimanje za izlete je neverjetno«

»Izlet po poteh nanizanke Gorski zdravnik je trenutno naša najbolj vroča ponudba. Ponudba je sicer nastala precej po naključju, saj jo redno spremlja ena izmed naših sodelavk, tako smo postali pozorni na čudovito okolje in razglede, ki jih ponuja regija Wilder Kaiser na Tirolskem, kjer nanizanko snemajo. Od tu naprej ni bilo daleč do ideje o pripravi programa za gledalce, saj smo opazili, da je nanizanka postala izjemno hitro priljubljena med različnimi generacijami,« pravi Saša Fras iz turistične agencije GoHolidays – Muranica, kjer so enodnevne izlete na Tirolsko doslej v 20 dneh prodali nekaj več kot 700 potnikom. »Računamo, da se bo to število do konca vsaj podvojilo, če ne potrojilo. Zanimanje je prav neverjetno,« dodaja Fras.

Ljubitelji Gorskega zdravnika si bodo, če bodo na pot odšli z njimi, ogledali vasico Going, kjer snemajo prizore, ki se dogajajo na glavnem trgu, v lekarni ali pred njo ter pred gostiščem Wilder Kaiser, sledila bo vas Ellmau, kjer stoji ordinacija gorskega zdravnika in jo bodo lahko videli tudi od znotraj, nato pa bodo šli še v letovišče Zell am See, od koder bodo lahko občudovali vrhove avstrijskih Alp, tudi najvišji vrh Veliki Klek.

Vasice, snemalne lokacije in gorski vršaci

GoHolidays – Muranica ponuja enodnevne izlete z odhodnimi mesti z različnih koncev Slovenije (Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Novo mesto, Koper in Nova Gorica), na voljo pa so samo še trije datumi v zadnjem tednu avgusta in dva v prvem delu septembra. Cena izleta, ki se giblje od 40 do 54 evrov, je odvisna od odhodnega mesta, sicer pa je mogoče, kar poudarja tudi Frasova, paket po bistveno ugodnejši ceni kupiti tudi prek portalov za skupinske nakupe (Kuponko.si, 1nadan.si, Privoscite.si in Zbitacena.si). Vsi paketi vključujejo prevoz, vstopnino v ordinacijo in vodnike, ki so se dodatno kalili na pripravljalni turi v regiji Wilder Kaiser.

Poleg drugih agencij svoje turneje po Tirolski oziroma poteh Gorskega zdravnika izvaja tudi Alpetour, ki ima v ponudbi enodnevni izlet za 39 evrov, v ceno pa so vključeni prevoz, vstopnina v prostore Bergdoktorhaus in licencirani vodnik. Za odhode, ki jih imajo za zdaj v avgustu in septembru, je zanimanje, kot pojasnjujejo, zelo veliko, njihovi potniki pa na izletu podobno kot pri drugih agencijah obiščejo Ellmau, kjer vidijo ordinacijo dr. Gruberja, se sprehodijo po vasi in se nato peljejo še v vasico Going, kjer se sprehodijo po glavnem trgu, srcu serije, ter si ogledajo vaško cerkev s pokopališčem, gostilno in vodnjak.