Na trgu med kompaktnimi profesionalnimi fotoaparati v grobem prevladujeta predvsem dve znamki – Sony s serijo Cyber-shot in Canon s serijo Powershot. Mi smo se tokrat lotili modela powershot G3X, ki od drugih modelov iz serij G5X, G7X in G9X izstopa predvsem z lečo s 25-kratno optično povečavo 24–600 mm.

Tehnične posebnosti

G3X ima enak senzor vrste 1.0 z ločljivostjo 20 milijonov ločljivostnih točk (MP) kot njegov brat G7X, ISO-razpon pa sega 125–12.800. Prav tako je opremljen s procesorjem DIGIC 6, ki ga sicer najdemo v Canonovih fotoaparatih višjih razredov.

Kot rečeno, njegova glavna odlika je leča z veliko povečavo, ki je sicer fiksna in je ni mogoče zamenjati. G3X sodi med kompaktne brezzrcalne fotoaparate, kar načeloma pomeni, da je manjši od DSLR-naprav in posledično odlična izbira za ljudi, ki se jim ne ljubi tovoriti preveč fotografske opreme s seboj oziroma za to nimajo možnosti. Vendar je G3X v primerjavi z G7X ali G9X po zaslugi velike leče pravzaprav precej zajeten fotoaparat in nič kaj pretirano bolj praktičen od manjših DSLR-jev.

Upravljanje

Po zaslugi odličnega senzorja, sposobne leče in možnosti popolnega nadzora nad fotografiranjem z nastavljanjem sprožilnika, zaslonke in ISO-vrednosti je G3X lahko vaša popolna alternativa za DSLR.

Manjka mu sicer kukalo, kar pomeni, da boste vse posnetke pripravljali prek 3,2 palca velikega in visokoločljivostnega premičnega zaslona. Poleg osnovnih programov za zajemanje »zaslonka«, »sprožilec«, »ročno« in »program« imajo bolj amaterski fotografi na voljo še kopico programov, ki samodejno nadzorujejo in prilagajajo parametre fotografiranja.

Leča razpona 24–600 milimetrov omogoča relativno hitro zaslonko f/2.8 na začetku povečave in še vedno solidno f/5.6 na skrajni stopnji. Minimalna razdalja, ko fotoaparat lahko izostri sliko, je 5 centimetrov od objekta.

Fotoaparat lahko zajema 5,9 posnetka na sekundo, zajema video pri hitrostih 60 in 30 fps pri polni ločljivosti, za ostrino pa skrbi odličen 5-osni dinamični stabilizator slike. Naprava tudi omogoča NFC in brezžično povezovanje z drugimi napravami.

Izkušnja

Fotoaparat je, kot rečeno, kar zajeten, zato lahko pozabite, da bi ga naokrog prenašali v žepih. Tehta 733 gramov, kar ga uvršča med težje kompaktne fotoaparate. Ohišje je precej robustno in se dobro obnese v dlaneh, hkrati pa je še odporno proti prahu in kapljicam.

Gumbi na ohišju so smiselno nameščeni in dovolj odzivni.

Zajeti posnetki so presenetljivo jasni na začetku povečave, pri skrajni vrednosti 600 milimetrov pa se ločljivost nekoliko zmanjša, vendar je še vedno impresivna.

Tudi samodejno ostrenje deluje odlično pri fotografiranju kot tudi pri zajemanju videa – vendar se pri slednjem ne more primerjati z bolj sposobnimi DSLR-ji, kot je denimo canon 70D, ki mu pri tem pomaga tehnologija dvojnih ločljivostnih točk.

Sklep

Canon G3X je zabaven fotoaparat, ki vas bo navdušil s fotografijami in video posnetki. Širok razpon povečave ga uvršča med ene boljših potovalnih fotoaparatov. Zadovoljil bo tako amaterje kot tiste, ki se že nekoliko spoznajo na fotografiranje.

Z vidika konkurence sta na trgu dve alternativi: panasonic FZ1000 in sony RX10 II. Canon zaostaja recimo pri ločljivosti snemanja, saj ne omogoča sedaj že skoraj standardne ločljivosti 4k.

G3X bi bil lahko prava izbira tudi za zahtevnejše fotografe, vendar mu manjka kukalo (ki se ga lahko sicer dokupi in namesti v režo na ohišju). Vsekakor pa to ni fotoaparat, s katerim bi zajemali hitre dogodke, kot so športne prireditve (vsaj ne na ravni, na kateri je to omogočeno s sposobnimi DSLR-ji).

Canon G3X