Zmogljiv kompakten fotoaparat je rešitev za vse tiste trenutke, ko ni priložnosti ali pa prostora, da bi s seboj vzeli veliki DSLR. Zajete fotografije in videoposnetki bodo vseeno dobri, zahtevnemu uporabniku pa se ne bo treba odreči nadzoru nad fotografiranjem, ki ga je vajen pri DSLR-napravah – tu mislimo na nastavljanje zaslonke, sprožilca, parametrov ISO ipd.

Med uspešnice kompaktnih fotoaparatov letošnjega leta gotovo sodi zadnja serija Sonyjevega RX 100 IV. Kritiki ga ocenjujejo kot ultimativnega sopotnika, saj je resnično impresivno, kaj vse je tehnikom uspelo spraviti v tako majhno napravo. Pohvala gre predvsem novemu senzorju exmor RS CMOS in procesorju bioniz X, ki zagotavljata petkrat hitrejšo obdelavo posnetkov, omogočata do 16 zajetih fotografij na sekundo in neverjetno hitrost sprožilca 1/32.000.

Za ločljivost poskrbi senzor z 20,1 milijona slikovnih točk (MP), ki je precej večji od katere koli druge konkurenčne kompaktne kamere. Leče zeiss vario-sonnar ni mogoče zamenjati, sicer pa ta ostaja v razponu 24–70mm z zaslonko f/1,8-f/2,8. Priročno elektronsko iskalo ima ločljivost 2,35 MP, razpon ISO sega do 25.600, fotoaparat pa se lahko povezuje z mobilnimi napravami prek wi-fi in tehnologij NFC. Skratka, gre za odlično opremljeno napravo, ki tudi po zaslugi kakovostnega samodejnega ostrenja ponuja odlične posnetke.

Bolj kot na fotografiranje pa smo se v tem preizkusu osredotočili na zajemanje videa. Mnogi namreč ocenjujejo, da je RX 100 IV ena najboljših žepnih kamer – še posebno med uporabniki youtuba. Zaradi praktičnih dimenzij in sposobnosti ga hvalijo vlogerji (vloganje [video - log] – vse bolj razširjen žanr snemanja videodnevnikov). Vloganje lahko prikazuje posameznika, ki se ukvarja z nekim hobijem, lahko so dnevni vlogi, ki prikazujejo tipičen vsakdan posameznika, lahko so popotniški, ki beležijo dogodivščine s potovanja, vsem pa je skupno, da na najbolj pristen način spuščajo gledalce v intimen prostor zasebnikovega početja. Pri tem navadno ni poudarka na pretirani filmski produkciji, temveč vse temelji na spontanosti.

V tem duhu smo napravo preizkusili tudi mi.

Kamera v prvi vrsti zajema odlične videoposnetke, še posebno pohvalno je zajemanje v slabših svetlobnih pogojih. Z RX 100 IV lahko snemamo tudi v ločljivosti 4k, vendar je tu omejitev snemanja do 5 minut. Zajemamo lahko tudi upočasnjene posnetke s 60, 120, 240, 480 ali celo 960 sličic na sekundo, kar je znova neverjetno za tako malo kamero (tu je sicer treba upoštevati časovno omejeno zajemanje in občutno zmanjšanje kakovosti fotografije).

Edina stvar, ki jo lahko očitamo, je cena. Slabih 1000 evrov je že vsota, pri kateri z malce dodatnega vložka dobimo spodobno DSLR-kamero, ki omogoča še boljše fotografiranje kot tudi zajemanje videoposnetkov (canon EOS 70D). Vendar, kot rečeno že na začetku, tudi majhnost in praktičnost imata svojo prednost.

Sicer pa je najtesnejši konkurent, ki prav tako ponuja zavidljive posnetke, za kar polovico cenejši canon G7X, ki je med profesionalnimi vlogerji (da, s takšnimi objavami najuspešnejši zaslužijo po več sto tisoč evrov, nekateri tudi milijonov na leto) najbolj priljubljen.