Na pametnih telefonih imamo neznano število popolnoma nepotrebnih aplikacij. Med njimi so tudi aplikacije, ki skušajo uporabnikom olajšati izbiro vina. Pri tem je še vedno vprašanje, ali so potrebne ali ne in ali so res v pomoč ali ne.

V principu delujejo tako kot recimo aplikacije, ki vam svetujejo pri izbiri cvetlic za vrtove. Fotografirate nalepko na steklenici vina, aplikacija pa vam nemudoma poda informacije o ocenah tega vina, pobranih iz različnih virov od specializiranih vinskih revij do forumov uporabnikov. Običajno aplikacije tudi zbirajo podatke o vinu, ki vam je bilo všeč, če si seveda zapisujete ocene popitega vina. Na tak način s časom na osnovi osebnih preferenc aplikacije celo svetujejo, katero vino bi si lahko izbrali, ker bi ustrezalo vašemu okusu.

Vivino uporablja 18 milijonov ljudi

Vivino, najbolj razširjeno vinsko aplikacijo, uporablja okoli osemnajst milijonov globalnih vinoljubcev, na mnenju katerih temeljijo tudi ocene vin. Ob začetku uporabe aplikacije je to le vinski skener, saj šele z dolgotrajno uporabo aplikacija pridobi podatke o vašem okusu. To lahko pospešite z izbiro regij, ki vam najbolj ustrezajo, ali tipov vina, ki jih preferirate. Toda četudi zapišete, da ste ljubitelj novozelandskega pinota noir, to ne pomeni, da vam bo aplikacija predlagala steklenico two paddocks iz centralnega Otaga, čeprav je to vino, ki ga že leta nosite v spominu kot en sam užitek. Kajti aplikacija, kar zadeva predloge izbire vina, ve natančno toliko, kot ji poveste. In če je to vendarle le digitalizirana oblika vašega spomina, je v resnici vseeno, ali si vino izberete s pomočjo pametnega telefona ali brez.

Ocenjuje lahko vsak

Vsaj kar zadeva slepo izbiro vam ljubega vina, so aplikacije res bolj nekoristne. So pa pravi pripomoček, kadar se znajdete pred vinskimi policami v tuji deželi, zasuti z informacijami z etiket steklenic vina, ki jih še nikoli v življenju niste videli. Tedaj aplikacija, če ne drugega, uredi ta informacijskih kaos in loči zrno od plev oziroma pitna vina od nepitnih. Če seveda zaupate ocenam vinske srenje, ki na aplikaciji ocenjuje vina. Na spletni strani Vivino so zapisali, da so ocene relevantne, saj gre za največjo skupino ocenjevalcev vina na svetu. Vsak dan ocenijo nekaj deset tisoč vin, kar je več kot Wine Spectator v enem letu. Ocenjevanje na Vivinu deluje po enakem principu kot ocenjevanje knjig na Amazonu ali filmov na IMDB – kdor je preizkusil, lahko pove svoje mnenje. Morebiti je to najbolj demokratično ocenjevanje, odprto vsem, brez nadzora in selekcije. Recimo, da je Vivino za Wine Spectator ali Decanter to, kar je wikipedia za enciklopedijo Britannica.

Vinske aplikacije so lahko tudi uporabne prenosne beležke za opazke o vinu. Namesto da jih čečkate na prtičke vinskih barov, jih elegantno vnesete v aplikacije. V tem primeru obstaja tudi slovenska aplikacija wineco, v kateri lahko vino ocenjujete po istih parametrih kot profesionalni ocenjevalci. Po podatkih google playa to mobilno beležko uporablja sto uporabnikov.

Torej, ali mora vinoljubec imeti na telefonu vinsko aplikacijo ali ne? Uporaba vinskih aplikacij je približno taka kot uporaba navigacije na potovanju: je sicer lahko koristna, a kaj če se v tisti ulici, kamor vas navigacija ne pelje, skriva najlepša hiša na svetu. Ali pa je steklenica vina, ki jo zmedeni držite v rokah med policami francoskega supermarketa, najboljše vino, kar ste ga pokusi, vinska aplikacija pa trdi, da je povprečno? Življenje pač ni določeno le z algoritmom mobilne aplikacije.