Še teden dni in slovenska košarkarska reprezentanca začne s kvalifikacijami za evropsko prvenstvo 2017, kjer kaj drugega kot prvo mesto v skupini s Kosovom, Bolgarijo in Ukrajino ne pride v poštev. Tega se več kot dobro zaveda tudi trenerski štab s selektorjem Igorjem Kokoškovom na čelu, ki ne želi ničesar prepustiti naključju. Zato je izbrana vrsta s sobotnim obračunom proti Veliki Britaniji že začela s kvalifikacijskim ritmom tekem sreda-sobota. Današnji nasprotnik Slovenije bo ob 20. uri v Mariboru Makedonija (tekmo za trening sta moštvi odigrali že včeraj za zaprtimi vrati), zadnji preizkus pa sledi v soboto ob 20. uri v Stožicah, ko bo tekmec Črna gora.

Selektor Kokoškov je z dosedanjim potekom priprav zadovoljen. Slovenija je na pripravljalnih obračunih po vrsti premagala Portugalsko, Belgijo, Avstrijo, Poljsko, Islandijo in Veliko Britanijo. Proti slednji je imela reprezentanca v soboto še največ dela, a predvsem po lastni krivdi, saj igralci na parketu stožiške dvorane niso pokazali agresije in energije, kot jo selektor zahteva in pričakuje. Dejstvo, da so kapetan Goran Dragić in soigralci kljub slabemu dnevu brez resnih težav tekmeca ugnali z 12 točkami razlike, vseeno kaže kakovostno razliko med Slovenijo in drugimi moštvi v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. To pa bo treba proti Kosovu, Bolgariji in Ukrajini seveda potrditi tudi na parketu. »Fizično in psihično na tekmo z Veliko Britanijo nismo bili dobro pripravljeni, za kar prevzemam odgovornost, saj kot trener moštva nisem dovolj dobro pripravil na tekmeca. Najbolj me skrbi, da smo še četrto tekmo zapored začeli brez energije, prave komunikacije in odzivov na potek dogodkov na parketu. Temu smo posvetili posebno pozornost, saj nasprotnika na začetku ne smemo vedno loviti. To povečuje možnost, da sem nam kdaj zalomi. Je pa prav, da so te stvari na površje prišle zdaj, ko je še čas, da jih odpravimo. Temu so pripravljalne tekme konec koncev tudi namenjene,« je trenutno stanje reprezentance ocenil selektor Igor Kokoškov.

Srbski strokovnjak bo danes od svojih igralcev v mariborski dvorani Tabor, kamor se košarkarska reprezentanca vrača prvič po letu 2010, zahteval, da popravijo bled sobotni vtis in si tako še dvignejo samozavest pred bližajočimi se kvalifikacijami. »Makedonija je resna reprezentanca, ki ima novega selektorja Dragana Raco. Makedonska košarka je v vzponu, zato se bomo nanje že nekoliko pripravili. Predvsem pa pričakujem boljše odzive igralcev ter veliko več energije.« Čeprav se trenerski štab bolj kot ne ukvarja s pomanjkljivostmi v lastni igri, pa poteka tudi analiza Kosova, Bolgarije in Ukrajine. »Nasprotnikov v živo ne bomo gledali, imamo pa odlične pomočnike, ki že imajo videoposnetke in jih analizirajo. Informacij bo tako več kot dovolj, a glavni poudarek bo seveda na naši pripravljenosti.«