Novinec razsežnosti sejma videoiger Gamescom v nemškem Kölnu prvič zares zasluti, ko stopi z vlaka na železniški postaji in se vključi v pisano reko mladine, ki se premika proti glavnemu vhodu. Ko smo videli kolono za vstop, nam je odleglo, da smo lahko sprehod nadaljevali do vhoda za akreditirane goste. Ker smo povrhu želeli biti tudi »pametni« in jo mahniti po preverjeni bližnjici, pa smo si nakopali nezadovoljstvo starejšega varnostnika z izrazito otoško angleščino. »Včeraj je bilo včeraj, danes pa je danes,« nam je hladno pojasnil, ko smo razložili, da smo bližnjico brez težav uporabili dan pred odprtjem sejm. Prijatelj iz Quebeca je ob Britančevem pojasnilu še nejevoljno zamrmral »in jutri bo jutri«, a tudi to ni zaleglo.

Varnostnik je imel seveda prav. Dan pred odprtjem sejma za širšo javnost so bile razmere drugačne. Kolona za vstop je bila tudi tisti dan dolga, a neprimerljivo krajša od četrtkove. Tudi znotraj se je lažje premikalo od dvorane do dvorane. Večja gneča je bila v sredo le ob uradnem odprtju, ko so organizatorji mednarodne novinarje povabili na neroden sprehod z visokimi predstavniki nemške lokalne in zvezne politike. Kdo je bil s protokolom manj zadovoljen, je težko reči – politiki, ki očitno niso želeli biti tam in so morali na odru plesati s korenčki, ali novinarji, ki smo jih morali gledati? Meni je skoraj uspelo promenado popestriti z igranjem ene od iger, ki jih je razstavljalo nemško podjetje Crytek. Po kratkem pogovoru s hosteso in njenim nadrejenim mi je tudi zares uspelo preskočiti vrsto in že so mi na glavo nadeli očala za navidezno resničnost, ko je veselje razblinil minister za gospodarstvo in industrijo v zvezni deželi Severno Porenje - Vestfalija Garrelt Duin. Gospod se je razumevajoče opravičil, ko sem mu prepustil mesto. Protokolu je uspelo oba v istem hipu prisiliti, da sva potegnila krajšo.

Vsaj uro in pol čakanja za igranje ene igre

Priložnosti za preskakovanje vrste kasneje ni bilo več in kot vsem drugim, ki niso imeli rezerviranega posebnega termina s kakšno od založb, je tudi nam ostalo čakanje v vrsti. Za priložnost igranja ene še neizdane igre je bilo v sredo treba čakati dobro uro in pol. Tako smo naleteli na Martina iz Danske. Povedal je, da je imel veliko srečo, da je zadel posebno vstopnico za predsejemski dan. Kljub temu je ocenil, da bi organizatorji lahko izžrebali manj dobitnikov posebnih (dražjih) kart. Ko so se dan kasneje vrata poleg za novinarje, poslovne partnerje in zmagovalce loterije odprla tudi za druge imetnike vstopnic, so se čakalne vrste za najbolj priljubljene igre vsaj potrojile.

Poleg igranja iger sejem ponuja še številne druge aktivnosti. Nekateri pridejo zaradi turnirjev videoiger, drugi zaradi zabavnega spremljevalnega programa in razkošnih izložb, tretji se radi pokažejo v kostumih likov iz svojih najljubših videoiger, nezanemarljiv del sejma pa je namenjen poslovno usmerjenim obiskovalcem. Za slednje so organizirani tudi pikniki, ki omogočajo mreženje ob prijetnejšem kramljanju. V družbi profesorja videoiger iz kanadske province Ontario in doktorja videoiger iz Južne Koreje, ki je bil eden od programerjev priznane igre z naslovom Guild wars, hitro spoznaš mladega nemškega izdelovalca iger, ki se je ravno razšel s svojim podjetjem. Prekinili so mu projekt, čeprav je predhodna igra financirala celotno podjetje. Sedaj gre na svoje. Takšna je usoda majhnih. Za mizo sta za nekaj časa sedla tudi predstavnika največjih. Konkretneje podjetja EA. Pogovor z njima je bil eden tistih, ki se vrtijo okoli pozitivnih lastnosti njune multinacionalke, ko preide na kaj drugega, pa hitro izgubita zanimanje in iščeta izgovor za odhod.

Navidezna resničnost dominirala po številu izložb

Od velikih proizvajalcev bodo s sejmom verjetno najbolj zadovoljni pri Nintendu. Ne le da so pokemoni obnoreli svet, njihova prihajajoča igra The Legend of Zelda: Breath of the Wild je dobila nagrado za najboljšo s sejma, ki vključuje vse razstavljalce. Sonyjeva naprava za navidezno resničnost playstation VR je slavila v kategoriji strojne opreme. Najboljša igra po izboru obiskovalcev pa je postala EA-jeva vojaška strelska igra Battlefield 1. Če bi po trendih s sejma morali prerokovati usodo videoiger, pa bi stavili, da bo ta navidezna.