Tina Šutej je rezultatsko najbolj napredovala med študijem v Združenih državah Amerike. 27-letna Ljubljančanka se je v domovino vrnila pred štirimi leti. Ker je bila talentirana, je bila na nekaterih največjih prvenstvih up Slovenije v boju za visoke uvrstitve. Njeni nastopi na članskih tekmovanjih so se praviloma zaključevali v kvalifikacijah. Nekdaj trofejna atletinja v mlajših kategorijah, pred desetimi leti je bila v Pekingu mladinska svetovna podprvakinja, je nase znova opozorila na največjem tekmovanju na svetu, ko se je v Riu pod vodstvom Slavka Černeta uvrstila v veliki olimpijski finale.

Atletinja Massa je z uvrstitvijo v finale olimpijskih iger dosegla svoj največji uspeh. Pravi, da je občutila notranji mir in doživela potrditev, da se je sposobna na najpomembnejši tekmi v karieri uvrstiti v veliki finale. »Na letošnjem evropskem prvenstvu v Amsterdamu sem bila nad svojim nastopom razočarana (v finalu je ostala brez uvrstitve – op. p.), medtem ko me tekma ni potrla. To je bilo po mojem ključnega pomena, saj sem po ponesrečenem nastopu dobila dodatni zagon tako za trening kot voljo po dokazovanju,« se je v Riu ozrla za dober mesec dni nazaj Tina Šutej. »S trenerjem Slavkom Černetom sva izvedla nekaj dobrih treningov, po katerih sem čutila izjemen napredek. Pika na i so bili odlični vadbeni pogoji v aklimatizacijski bazi v Sao Paulu, kjer sem dobila pomembno samozavest pred olimpijskim nastopom.«

Kako dobro pripravljena je Tina Šutej pripotovala na svoje druge olimpijske igre, priča njen odgovor, da se po vseh pokazateljih počuti tako dobro kot predlanskega 2. februarja, ko je v dvorani skočila najvišje doslej. Tedaj je Moskvi preskočila 471 cm. »Še bolj kot to dejstvo me veseli, da imam še rezerve. Poleg tega zaupam vase. V olimpijskih kvalifikacijah nisem skakala z najtršo palico, s katero je možno skočiti še višje,« je prepričana Šutejeva.

Finalistka skoka ob palici obljublja, da v noči od petka na soboto v finalu ne bo le nastopila, temveč bo tekmovala. »Verjamem, da lahko skočim vsaj tako dobro kot v kvalifikacijah. Odvisno bo tudi od razmer in dnevne forme. Verjamem, da lahko dodam še 15 cm. Moja želja je, da bi preskočila 465 ali 470 cm. Kaj bi to pomenilo, bomo pa videli,« visoke cilje razkriva Tina Šutej. Pravi, da je z uvrstitvijo v finale izpolnila svoj cilj, njena druga želja pa je izboljšanje državnega rekorda.

Medtem ko uživa v olimpijskem vzdušju Ria, pri vprašanjih ni šlo mimo Jelene Isinbajeve, najboljše skakalke ob palici vseh časov, ki ima skupaj z ruskimi atleti prepoved nastopa v Braziliji. »Za kogar imajo v mednarodnih organizacijah dokaz, da si je do uspehov pomagal na prepovedan način, je prav, da mu ne pustijo nastopati. Za kogar tega dokaza nimajo in mu preprečijo nastop, se mu godi velika krivica. Na kateri strani je Isinbajeva, pa ne vem,« odgovarja Ljubljančanka.

Izjemno ponosen na uspehe svoje atletinje je tudi Slavko Černe, ki je v atletiki doživel pokoj, ta teden pa se je s svojim atletom uvrstil v prvi olimpijski finale. Medtem ko smo mu v olimpijski vasi zastavili prvo vprašanje, ga je Tina Šutej vprašala, ali se raje odstrani, ker bo lahko v tem primeru bolj sproščen. Sledil je daljši nasmešek, v nadaljevanju pa je Slavko Černe v resnejših tonih odgovoril: »Če se bo Tina v finalu počutila tako dobro, kot se je v kvalifikacijah, lahko skoči čez štiri metre in 70 centimetrov. Kakšna je moja finalna želja? Neskončna. Uvrstitev na zmagovalne stopničke.«