Peti tekmovalni dan atletskega olimpijskega sporeda je Slovenija vendarle dočakala prvo finalno uvrstitev. Zanjo je zaslužna skakalka ob palici Tina Šutej. Ljubljančanka si je uvrstitev med najboljših dvanajst olimpijk priborila s štirimi uspešnimi poskusi na 415, 430, 445 in 455 cm. Kvalifikacijska norma je znašala 460 cm. Atletinji Massa je zadoščal uspešen skok prek 455 cm.

»Ko so mi po uspešnem skoku sodniki dejali, da mi ni treba skakati še enkrat, se mi je odvalil velik kamen od srca. Izpolnila sem osnovni cilj, ki sem si ga prislužila z uspešnimi skoki,« je bila zadovoljna Tina Šutej. 27-letna skakalka ob palici bo v finalu tekmovala v noči s petka na soboto, ko bo eden atletskih vrhuncev tudi štafetni tek 4 x 100 m, na katerem naj bi Usain Bolt lovil tretjo zlato olimpijsko kolajno v Riu de Janeiru. To pomeni, da bo na olimpijskem stadionu bučno vzdušje, ki ga znajo pripraviti temperamentni Brazilci.

»Nisem pričakoval, da bo Tina tako uspešna v kvalifikacijah. Pričakoval sem več skokov. Ker so bili vsi uspešni, je izvedla le štiri. Lepi občutki,« nekaj ur po tekmi v olimpijski vasi ni skrival zadovoljstva trener Tine Šutej Slavko Černe. Z izkupičkom je bil zadovoljen tudi vodja slovenske olimpijske reprezentance Vladimir Kevo, a hkrati malce zaskrbljen, saj je v nočnih urah po slovenskem času na olimpijskem stadionu navijal za slovensko rekorderko v metu kopja Martino Ratej.

Včeraj so novo zlato kolajno v Riu de Janeiru po zaslugi sijajne Sandre Perković osvojili Hrvati. Zagrebčanka je v metu diska ubranila naslov olimpijske prvakinje iz Londona, potem ko je imela v finalu le en veljaven met, ki je bil dva metra in pol daljši od najbližje zasledovalke. Sandra Perković je pravo dramo doživljala že v kvalifikacijah, v katerih je po dveh neveljavnih metih v tretjem poskusu na mokrem zaletišču komaj ostala v krogu.