»Strahovito je počilo, televizor je v trenutku ugasnil in še danes smo brez vseh povezav,« nam je povedala starejša prebivalka Levca, ki živi v neposredni bližini letališča. Tega upravlja Aeroklub Celje, na njem pa v glavnem pristajajo športna, tako jadralna kot motorna letala. Tudi sama je v ponedeljek zvečer, okoli 19.30, videla ognjeno kroglo, ki je švigala med drevjem v parku tik ob letališču, hip zatem pa je bila streha starejšega hangarja, ki je še imel leseno ostrešje, že v plamenih. Glasen pok se je slišal vse do Lopate pri Celju, kjer so se zbrali vsi, ki so prav takrat prišli pozdravit naše najboljše judoiste s Tino Trstenjak in Ano Velenšek na čelu, ki sta na poletnih olimpijskih igrah osvojili zlato ter bronasto medaljo.

Gasilo 200 gasilcev!

Kako zelo obsežen je bil požar v Levcu, priča tudi poročilo Uprave za zaščito in reševanje, kjer so zapisali, da so se z ognjem spopadli 204 gasilci iz 19 prostovoljnih gasilskih društev žalske občine. Poleg domačinov iz Levca tudi gasilci iz Drešinje vasi, Dobriše vasi - Petrovč, Babnega, Lopate, Ostrožnega, Arje vasi, Vrbja, Žalca, Ložnice pri Žalcu, Ponikve pri Žalcu, Šempetra v Savinjski dolini, Velike Pirešice, Letuša, Gotovelj, Zavrha pri Galiciji in Griž. Na pomoč so prišli tudi celjski poklicni gasilci. »Zagorel je starejši hangar, ki je imel leseno konstrukcijo, zato se je ogenj zelo hitro razširil in ni preostalo drugega, kot da se osredotočimo na varovanje širšega območja in predvsem dveh novejših hangarjev,« je dejal Jani Lupše, vodja posredovanja in obenem poveljnik sektorja 2 gasilskega poveljstva občine Žalec. Dodal je, da so potrebovali več vozil za prevoz vode, saj količine vode v takih primerih v hidrantih ne zadoščajo, zato so jo črpali tudi iz potoka Ložnica. Gašenje je bilo nevarno tudi zato, ker je vmes prihajalo do eksplozij. »Eno od teh je povzročila tudi pregreta jeklenka s kisikom, ki je vgrajena na letalu. A na srečo delci, ki so se pri tem razpršili, niso poškodovali nobenega gasilca,« je še povedal Lupše.

Vse je uničeno

A hangarja, ki v Levcu stoji že od leta 1953, jim kljub naporom ni uspelo rešiti. »Zgorelo je vsaj 12 prikolic za jadralna letala, tudi nekaj motornih in jadralnih letal, dve starodobni letali, ki sta imeli še posebno visoko vrednost, tudi delavnica z vsem orodjem, učilnica, ki je služila za izobraževanje naših letalcev, pa vse pisarne,« je našteval predsednik celjskega Aerokluba Bojan Andrejaš in škodo ocenil na približno dva milijona evrov. »V glavnem so zgorela športna letala, med njimi tudi dvosedežno visokosposobno letalo, s katerim sta Erazem Polutnik in Sebastjan Ramšak na evropskem prvenstvu osvojila četrto mesto. Na srečo sta zunaj hangarja ostali dve jadralni letali, ki ju je kolega le dve uri pred neurjem pripeljal iz Madžarske. Ker se je pripravljalo na dež, ju ni parkiral v hangar,« je še povedal Andrejaš, ki je gasilcem hvaležen za hiter odziv. Dva novejša hangarja, v katerih so prav tako letala, sta ostala nepoškodovana.

Celjski Aeroklub je bil ustanovljen leta 1928, še istega leta je bil v Celju tudi prvi letalski miting, ki si ga je ogledalo kar 30.000 gledalcev. Celjski letalci so zato že začeli priprave na 90-letnico kluba, ki jo bodo kljub požaru zagotovo praznovali. »Ostati moramo optimistični,« je dejal Andrejaš, ponosen na uspehe članov kluba, ki jih je kar 140. »Za nami je tudi državno prvenstvo v Murski Soboti, na katerem so naši mladinci osvojili prvo in drugo mesto, člani pa drugo, tretje in četrto in smo zagotovo na tem področju najboljši,« je izpostavil uspehe kluba Andrejaš. Požar naj bi zanetil udar strele. Ta je najprej udarila v drevo tik ob hangarju in ga razklala, od tam pa preskočila na leseno ostrešje hangarja. Prizorišče požara so si danes ves dan ogledovali tudi celjski kriminalisti.