Tako v Kanalu kot na Mostu na Soči so bili skoki posvečeni nedavno preminulemu prijatelju, izkušenemu skakalcu v vodo in profesionalnemu padalcu Andreju Beucu iz Krškega, ki je nesrečno utonil med tekmovanjem v skokih na reki Drini. Njemu v spomin so tekmovalci na rokah nosili črne trakove, v smaragdno reko Sočo pa so pred obema tekmama vrgli rdeče cvetove.

Varnost na prvem mestu

Prav zaradi Beučeve nesreče so prireditelji tekmovanj v skokih z velikih višin varnosti posvetili posebno pozornost. »Varnost je pri nas vedno na prvem mestu. Tako na nočnih skokih v mostarsko jezero, ki smo jih letos pripravili že 44. zapored, kot na tekmovanjih v skokih z velikih višin,« je povedal vodja tekmovanja in dolgoletni predsednik mostarskega turističnega društva Rado Taljat. »Skoki imajo pri nas res nekajdesetletno tradicijo. V tekmi za svetovni pokal, ki smo jo pripravili pred leti, so se skakalci poganjali v vodo z višine 26 metrov. Lani smo postavili lesen stolp, ki je omogočal skoke z višine 16 metrov. Po prireditvi smo ga požagali. Tako so si oddahnili nekateri gostinci, ki skoraj nič ne naredijo za kraj, moti pa jih vsaka novost,« je razmišljal Darij Vouk, alfa in omega turizma na Mostu na Soči.

V Kanalu s 17, na Mostu s 13 metrov

Letos so na Mostu na Soči skakali z višine 13 metrov. Poskrbeli so za novost, premično skakalnico, ki so jo pospravili v 20 minutah. »Na tovornjaku smo montirali štiri metre visoke stopnice s podijem in tako pridobili višino 13 do 14 metrov. Do te ideje smo prišli v podjetju Ekoles Energetika v Tolminu, kjer sem zaposlen. Pred tem sem bil predsednik krajevne skupnosti na Mostu na Soči in sem stalno poslušal pripombe na lesene stolpe. Tako sta sedaj volk sit in koza cela,« se je nasmehnil Edi Manfreda, tolminski podjetnik, eden od tistih, ki so sodelovali pri konstruiranju skakalnice.

Na mostarskem tekmovanju je sodelovalo 16 tekmovalcev, med njimi je bila tudi mlada Lana Marković, ki se je dvakrat pogumno pognala v Sočo, ki je imela morda največ 17 stopinj, pod mostom pa je globoka več kot 25 metrov.

Vsako leto s svojim prihodom preseneti tudi Tržačan Pino Auber, ki je letos dopolnil 78 let. »Prihajal bom, dokler se bom dobro počutil. Tokrat sem prišel s pravnuki in tudi vnukom, ki se je v zadnjih letih razvil v izvrstnega skakalca. Verjetno ima nekaj mojih genov,« je povedal Pino. »Voda je hladna. Organizacija pa kot vedno izvrstna. Morda se prihodnje leto spet vidimo. Če ne bom med tekmovalci, bom pa zagotovo gledalec.«

Zmagovalec figurativnih skokov je bil prav Pinov vnuk Gabriele Auber, ki je bil boljši od Nemca Christiana Wursta. Najboljši slovenski tekmovalec je bil Aleš Karničnik z Mute.

V lastovkah najboljši gostje iz Srbije

V skokih, ki jim zaradi drže telesa pravijo lastovke, so prevladovali tekmovalci iz Srbije, ki so bili izjemni. Svojo premoč v lastovkah so pokazali tudi v Kanalu, kjer so skakali z višine 17 metrov. Bil pa je tokrat odličen četrti Pino Auber, ki je elegantno poletel v lastovki nad množico gledalcev. V figurativnih skokih je v nasprotju z Mostom na Soči, kjer so tekmovali predstavniki Srbije, Slovenije, Italije in Nemčije, v Kanalu nastopilo 17 tekmovalcev. Tekmovalcem se je pridružil Anglež Aidan Heslop, ki je z najtežjima skokoma pometel s konkurenco. Tretji je bil tokrat Aleš Karničnik, ki tudi sicer že vrsto let sodi v sam vrh tega športa pri nas.

Da se v Sloveniji kalijo tudi mladi tekmovalci, so dokazali fantje in dekleta, ki so se brez strahu poganjali, seveda z nižjih skakalnih mest, v reko tako na Mostu kot v Kanalu.