Tudi Slovenci imamo z najuspešnejšim olimpijcem vseh časov Michaelom Phelpsom nekaj skupnega. V slovenski olimpijski reprezentanci je namreč plavalka, ki tekmuje na svojih četrtih olimpijskih igrah. Ime ji je Anja Klinar in je pred dvanajstimi leti v Atenah doživela olimpijski debi kot 16-letno dekle. Odtlej je tekmovala še v Pekingu, Londonu in Riu de Janeiru. Podvig z uvrstitvijo v finale Jeseničanki ni nikoli uspel. Phelps pa je na vseh štirih zadnjih olimpijskih igrah osvajal zlate olimpijske kolajne. Za zdaj je pri številki 22, danes pa ga čakata še dve priložnosti. Šest zlatih v Atenah (ter dve bronasti), osem v Pekingu, štiri v Londonu (ter dve srebrni) in za zdaj štiri v Riu de Janeiru.

Chad le Clos se je šopiril in ostal brez kolajne

Ko je leta 2004 v Atenah plavalni ameriški najstnik osvojil štiri zlate olimpijske kolajne, je postal v svoji državi zvezdnik. Takrat so mu mediji naložili težko breme, ki ga v njegovih letih ni bilo najlažje nositi. Ko je štiri leta kasneje v Pekingu osvojil osem zlatih kolajn ter izboljšal rekord rojaka Marka Spitza s sedmimi z olimpijskih iger v Münchnu leta 1972, je Phelps postal zvezdnik najvišjega ranga. Takšen, ki se lahko po priljubljenosti primerja z nogometnimi zvezdniki in kakršnih je v svetu individualnega športa malo. Od Phelpsa je od uspešnih olimpijcev po priljubljenosti večji le jamajški atlet Usain Bolt, ki bo v prihodnjih dneh prevzel nase športno olimpijsko slavo.

Ameriški mediji so bili pred štirimi leti polni portretov Phelpsa, skupno jim je bilo, do so ga pred igrami v Londonu pri 27 letih predstavljali kot plavalnega veterana, ki se pripravlja na svoje zadnje olimpijske igre. S štirimi novimi zlatimi kolajnami je bil za Boltom največji zvezdnik londonskih iger. Eden redkih, ki ga je premagal pred štirimi leti, je bil na 200 metrov delfin Južnoafričan Chad le Clos. Kot se kaže na brazilskih olimpijskih prizoriščih, so letos besede Južnoafričana Phelpsa dodatno podžgale, da se je še enkrat več pripravil za nastop na največjem tekmovanju.

Med lanskim svetovni prvenstvom v Kazanu, na katerem zaradi suspenza Ameriške plavalne organizacije ni smel tekmovati, je namreč Phelps na enem od mitingov v Indianapolisu postavljal boljše čase kot svetovni prvaki v Rusiji. Tedaj je Chad le Clos izjavil, da je precej lažje plavati v bazenu neobremenjen kot se meriti z najboljšimi na svetu. Izkupiček olimpijskega finala na 200 metrov delfin v Riu je bil leto dni kasneje takšen, da je Phelps osvojil novo zlato kolajno, Chad le Clos pa je bil četrti.

Z vsakim uspehom v Riu de Janeiru Phelps postavlja nove mejnike. Teh je toliko, da vseh ni mogoče našteti. V Braziliji je postal najstarejši plavalec z zlato olimpijsko kolajno, najuspešnejši plavalec s 15 zlatimi kolajnami v individualni športni panogi. Prvi, ki je v eni disciplini zmagal na štirih olimpijskih igrah, ko je včeraj zjutraj po slovenskem času na 200 metrov mešano znova ugnal tekmece...

Bil je hiperaktiven otrok

Tridesetega junija leta 1985 v Baltimoru rojeni plavalni šampion je bil tretji otrok v zakonu Michaela in Debbie Phelps. Starši so se ločili, ko je bil star devet let, dve leti prej pa je začel plavati. Ker je bil hiperaktiven otrok, so ga starši usmerili v šport, v katerem je porabil toliko energije, da je lahko zvečer zaspal. Motnjo pozornosti s hiperaktivnostjo so plavalnemu šampionu diagnosticirali v šestem razredu osnovne šole. Plavalna pot je šla strmo navzgor, leta 2000 v Sydneyju pa je bil pri 15 letih najmlajši plavalec v ameriški reprezentanci. V Avstraliji je v disciplini 200 metrov delfin osvojil peto mesto. Pri 15 letih in devetih mesecih je na ameriških kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu leta 2001 postal najmlajši plavalec v zgodovini, ki je postavil svetovni rekord. Do leta 2004, ko se je začela njegova najuspešnejša olimpijska pot vseh časov, je postal serijski zmagovalec na svetovnih prvenstvih.

V Atenah sta mu tedanja plavalna zvezdnika Nizozemec Peter van den Hoogenband in Avstralec Ian Thorpe, sicer njegov vzornik, na 200 metrov prosto preprečila, da bi že v Grčiji izboljšal rekord Marka Spitza. Nanj je čakal še štiri leta, ko je v Pekingu v disciplini 100 metrov delfin po mnenju številnih na sporen način ugnal Srba Milorada Čavića. Mnogi posnetki kažejo, da se je Čavić prej dotaknil merilne naprave. Epilog protestov je bil, da je bil Phelps hitrejši za tisočinko sekunde.

Po olimpijskih igrah v Londonu se je Phelps športno upokojil. Zarečenega kruha se je najedel, ko je predlani znova oblekel tekmovalne kopalke. Vnovič je začel sodelovati s trenerjem Bobom Brownom, pod čigar očesom plava od enajstega leta naprej. Phelps je večkrat izjavil, da je bila odločitev, da bo dosmrtno sodeloval z Brownom, njegova najboljša v življenju. Kako spoštuje svojega trenerja, je dokazal 5. maja letos, ko je sina Boomerja Roberta poimenoval po Brownu. Naslednika mu je rodila zaročenka Nicole Johnson, nekdanja miss Caroline, s katero sta se začela dobivati leta 2009, tri leta kasneje pa sta za nekaj časa razmerje prekinila.

Phelps je polnil medijski prostor tudi zunaj športnih aren. Da ni zgolj športnik, ki vidi le bazen, je dokazal leta 2004, ko je pri 19 letih v Salisburyju vozil pod vplivom alkohola. Bil je deležen številnih vzgojnih ukrepov. Leta 2009 je po svetu zakrožila slika z ene od zabav, na katerih je kadil drogo, zaradi katere je z njim prekinil pogodbo glavni sponzor. S pretirano žejo se je soočil tudi predlani, ko so ga policisti ustavili v Baltimoru. Ameriška plavalna organizacija ga je suspendirala za šest mesecev, zato ni smel tekmovati na svetovnem prvenstvu v Kazanu.

Najbližji do Phelpsa spoštljivi

Kako Phelpsovo ero doživljajo tisti, ki so mu najbližje? Na olimpijskem prizorišču smo se o tem pogovarjali z nekdanjo plavalno zvezdnico Franzisko van Almsick, ki je v Barceloni leta 1992 pri 14 letih osvojila prvo zlato olimpijsko kolajno, najboljšo slovensko plavalko Anjo Klinar in poročevalko z največjih plavalnih tekmovanj, radijsko reporterko Uršulo Majcen.

»Velik garač s popolno tehniko. Kar počne, je neverjetno. Plavalni šport je na račun njega med najbolj priljubljenimi med vsemi športnimi panogami. V spominu mi je ostalo, ko mu je trener Brown ob vrnitvi v bazen zabičal, da mora na vsakem treningu garati sto, ne 95-odstotno,« nam je med eno od voženj z avtobusom odgovorila Franziska van Almsick, v Riu de Janeiru strokovna sodelavka nemške družbe ARD. »Osebno mi je Phelps kot človek zelo všeč. Vselej je maksimalno osredotočen na svoje poslanstvo in ne išče pozornosti z raznoraznimi gestami kot denimo njegov veliki tekmec Ryan Lochte,« pravi Uršula Majcen.

Ne najboljše mnenje o Američanu ima Anja Klinar. Jeseničanka pravi, da je Phelpsa videla že tolikokrat, da je ob njegovi prisotnosti povsem ravnodušna. Pravi, da je precej nedostopen, hkrati pa daje občutek, da ni povsem običajen človek. »Zdi se mi, da je priljubljenost Phelpsa vsako leto večja. Povsod je polno televizijskih kamer, tudi na bazenih za trening. Vsak njegov korak je pod drobnogledom. Ne predstavljam si, kako težko je živeti takšno življenje. Ne morem verjeti, da lahko pri 31 letih še osvaja zlate olimpijske kolajne,« nam je po svojem zadnjem olimpijskem nastopu povedala Anja Klinar.