Pri predsedniku države Borutu Pahorju smo že vajeni, da občasno na instagramu objavi kakšno fotografijo, ki nam je v resnici ne bi bilo treba videti. Po navadi so to fotografije s športnih tekmovanj, kjer v tem, kdo je bolj v formi, tekmuje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ali pa šaljive fotografije, pri čemer ima najhujšega konkurenta v kanadskem premierju Justinu Tredeauju, ki tudi rad objavlja zabavne fotografije. Oba, Pahor in Trudeau, sta v preteklem tednu postavila popolnoma nove standarde tega, kakšen naj bo voditelj države.

Pahor se je najprej – upam, da ironično – pošalil iz svoje lanske afere z miškami, ko je maturantki zaklical: »Ajde, miška mala, greva!« Zdaj je objavil fotografijo s Šmarne gore, kjer kaže na napis »miške«, ob tabli pa stoji nasmejano dekle.

Bolje slečen kot nesposoben

Justin Trudeau je vrnil udarec s fotografijo, ko se je zgoraj brez, le v ozkih hlačah iz neoprena, še moker od morja, postavil za nevesto, ki je na plaži korakala proti oltarju. Fotografija bo imela gotovo posebno mesto v poročnem albumu, saj ima kanadski premier res izklesano telo. To je pokazal le nekaj dni prej na fotografiji, ko jo med družinskim pohajkovanjem po kanadskih gorah brez srajce prišel iz jame, kjer se je kopal z družino, in mimoidočim pohodnikom poziral na selfiju. Kanadska javnost, sicer res že vajena premierjevega sproščenega vodenja države, je bila sprva nejevoljna, češ kaj se nam ima vodja države kazati skoraj gol, a nazadnje so bili zadovoljni, češ bolje slečen kot nesposoben. Ne nazadnje se je zgoraj brez ob bazenu fotografiral tudi njegov oče Pierre Trudeau, ki velja za najboljšega kanadskega premierja vseh časov. Na plaži so se v kopalkah razkazovali tudi Barack Obama, Ronald Regan, Bill Clinton pa tudi Winston Churchil, le da je imel slednji oblečeno tedaj modno plavalno obleko.

Toda vse te fotografije razgaljenih voditeljev se lahko skrijejo pred selfijem, ki ga je objavil Borut Pahor: slečen leži na plaži v Pacugu in razkazuje svojo tetovažo delfinčka, ki je v resnici le obliž za rano. Fotografije drugih voditeljev imajo le komponento športno-prostočasnih aktivnosti voditeljev, Pahorjeva fotografija pa je za politika preprosto preveč seksi. Res se lahko vprašamo, ali je predsednik države lahko kot lik iz ljubezenskega romana, ves zagorel, nasmejan, seksi ležeč na tleh, že hip zatem pa ves resen ob državniških poslih? Če je tako, potem upamo le, da predsednik ne bo v stilu internetnih starlet začel objavljati tudi razgaljenih selfijev iz svoje kopalnice.